1. Pivnițele Brănești
Vinăria Brănești este amenajată într-o veche mină de calcar, galeriile căreia se întind pe o distanță de 75 de km și sunt dispuse pe o suprafață de 75 de ha… Află mai multe
2. Chateau Cojușna – Migal P
CHATEAU COJUȘNA este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de Vinuri și Divinuri (coniacuri) din Republica Moldova.
Înființat în anul 1995, holdingul include în sine încă două companii fiice, S.A. ”MIGDAL-P” orientată spre producerea vinurilor liniștite și S.R.L. ”VOITIS DISTILLERY”, activitatea de bază fiind axată pe producerea și exportarea distilatoarelor de vinuri, coniacurilor și a altor băuturi tari. Află mai multe
3. Chateau Vartely
Situat la doar 45 de kilometri de Chişinău, Château Vartely are o arhitectură deosebită și prezintă un adevărat deliciu peisajistic, fiind situat pe o colină de unde se deschide o priveliște amețitoare. Curtea amenajată cu elemente de muzeu al vinului, îmbină perfect arta arhitecturală cu cea a vinului.
4. Fabrica de vin Cojuşna
Compania Fabrica de vin Cojuşna a Republicii Moldova este situată în satul Cojuşna, raionul Străşeni. Satul este situat la 15 km de la capitala – oraşului Chişinău şi este considerat o perlă de vinificaţie. Acest lucru este facilitat de faptul că compania se află în zona centrală a ţării şi în zona celebră de păduri din Moldova (zona Codru), care creează un mediu unic pentru cultivarea strugurilor de înaltă calitate şi de producţie a vinurilor de renume din Moldova.
5. Cricova
Perla vinificației moldave, „Cricova”, este situată chiar în inima Republicii Moldova. La o adâncime de 60 de metri, sub supravegherea vinificatorilor, sunt păstrate şi maturate cele mai excelente vinuri marca Cricova.
6. Et Cetera – vinărie, tururi vinicole, pensiune și restaurant
Tururile de degustare a vinurilor sunt conduse de către însuşi proprietarul şi vinificatorul şef – Alexandru Luchianov. Astfel, vizitatorii au ocazia de a afla din prima sursă despre cele mai importante aspecte ale producerii vinului și de a gusta vinul direct din butoi. Apoi, procesul cunoaşterii este transferat în incinta restaurantului nostru unde confortul este imbinat cu minunatele mancăruri gătite ca acasă.
7. KVINT
8. Mileștii Mici
9. Purcari
10. Casa-muzeu Alexandru Pușkin
11. Muzeul Alexandru Donici
12. Muzeul și conacul Manuc Bei
13. Muzeul Național de Artă
14. Muzeul etnografic Dmitri Kara Ceban (Găgăuzia)
La 16 septembrie anul 1966 în satul Beșalma a fost fondat primul muzeu de naționalitate găgăuz. În această zi, un bibliotecar local, pe nume D. Karaceoban a primit dreptul de a plasa materialele sale istorice și etnografice, intr-o cladire veche a sovetului sătesc.
15. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău
16. Muzeul Național de Arheologie și Istorie
17. Conacul Ralli Manor
18. Muzeul Alexandru Donici
19. Conacul Manuc Bei
20. Conacul Ralli Manor
21. Cetatea Soroca
22. Parcul Țaul
23. Cetatea Tighina
24. Monumentul Alexandru Pușkin
25. Aleea Clasicilor
26. Monumentul Ștefan cel Mare
27. Lumânarea Recunoștinței
28. Arca de Triumf
29. Orheiul Vechi
30. Mănăstirea Saharna
Situat la cca. 110 km nord de Chisinau, pe malul drept al raului Nistru, manastirea „Sfanta Treime” de la Saharna este pe buna dreptate considerata printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din Moldova. Aici se gasesc unicile in republica moaste ale Sf. Cuvios Macarie, iar pe una din stanci – amprenta lasata, potrivit unei legende, de Maica Domnului. Se zice ca, intr-o buna zi unui calugar din vechea manastire rupestra (potrivit unor marturii documentare din sec. XVII-XVIII, manastirea functioneaza din sec. X-XII) pe una din stancile inalte de aici, i s-a aratat chipul luminat al Maicii Domnului.
31. Mănăstirea Țîpova
32. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni
33. Mănăstirea Căpriana
34. Mănăstirea Curchi
35. Mănăstirea Frumoasa
36. Mănăstirea Hâncu
37. Mănăstirea Harjauca
38. Mănăstirea Hârbovăț
39. Biserica de lemn „Acoperemântul Maicii Domnului” (Palanca)
40. Mănăstirea Japca
41. Biserica Mazarachi
42. Mănăstirea Noul Neamt
43. Mănăstirea Raciula
44. Mănăstirea Rudi
45. Catedrala Sf. Nicolae, Bălți
46. Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din Bălți
47. Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni
48. Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului
Râul Ciorna își are începutul la hotarul dintre raioanele Șoldănești și Florești. Acesta curge prin orașul Șoldănești, satele Parcani și Glinjeni din raionul Șoldănești, apoi prin satele Mateuți și Ciorna din raionul Rezina.
Albia râului trece printr-o vale imensă. În unele locuri, adâncimea acesteia atinge 200 de metri. „Pereții” din calcar ale văii sunt acoperiți de pădure. De-a lungul râului pasc turme de oi.
Apele rîului și lacurile de acumulare sînt folosite pentru irigații și în alte scopuri. După ce străbate orașul Șoldănești, rîul îşi face intrarea maiestuoasă în defileul adînc (în unele locuri acesta depăşind adîncimea de 200 m), numit Marele Defileu al rîului Ciorna. Partea principală și cea mai frumoasă a defileului este situată în apropiere de satele Glinjeni și Mateuţi. Pereţii defileului sînt compuşi din calcar sarmatic și plăci de gresie. Deosebit de impresionantă este panta total abruptă a defileului din apropierea satului Mateuţi, avînd o structură etajată cu straturi alternative deschise și întunecate de calcar, acestea la rîndul lor fiind împădurite. Această vale arată extrem de pitoresc, cu o iarbă deasă şi mare, iar de-a lungul rîului am putut observa numeroasele turme de oi și capre. Pe alocuri pe rîu sînt praguri, formate deasupra bolovanilor rostogoliţi de pe pantele defileului şi de aceea, chiar dacă stai în vîrful celei mai abrupte pante, poţi auzi zgomotul apei care trece peste bariere.
50. Rezervația „La Castel”, raionul Edineț
„La Castel” este o rezervație peisagistică de lângă satul Gordinești, raionul Edineț. Deși denumirea presupune un castel, aici nu există un castel adevărat. Legenda spune însă că acesta a fost aici cândva.
Conform legendei, cândva, în aceste locuri, trăia o fată de o frumusețe nemaipomenită. Fata a fost răpită de iubitul său, pe care părinții ei nu l-au acceptat ca mire pentru fiica lor. El a ascuns-o în acest castel. Odată, iubitul fetei se întorcea acasă de la vânătoare și a descoperit lipsa castelului. El a dispărut sub pământ.
Surse: diez.md, newsmaker.md, moldovenii.md, wikipedia.org, agora.md, unimedia.info
Călătorii cu mașina descopera moldova destinații turistice locuri locuri pitorești Mănăstiri moldova Natură Odihnă activă turism intern Vinării
Modificat: februarie 11, 2022