Scris de 10:41 am Destinații turistice • Un comentariu

Descoperă cele 50 de locuri din Moldova, care merită vizitate

Am pregătit pentru tine cea mai detaliată listă a destinațiilor turistice și locurilor frumoase din Moldova, locuri ce cu siguranță merită vizitate.

În Republica Moldova avem foarte multe destinații turistice care merită vizitate, însă multe din ele sunt necunoscute marii majorități ai oamenilor. Ne-am angajat în misiunea de a face toate destinațiile turistice din Moldova cunoscute!

Fie că ești interesat de a exploara frumusețea naturii în locurile pitorești, sau ești interesat de a descoperi istoria Moldovei la nenumăratele mănăstiri și muzee, în această listă vei găsi destinația ta următoare.

În Republica Moldova există circa 100 mănăstiri (inclusiv cele în ruină), mai avem 6 rezervații naturale, mai multe situri arheologice, muzee, vinării și multe alte destinații turistice.



Iar dacă vrei să ne sprijini în acest sens, o poți face pe Patreon.

1. Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca

1. Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Pantele calcaroase abrupte prezente aici sunt marcate de grote înfrumuseţate cu stânci de cele mai neobişnuite forme.

Grota este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri. Cele mai spectaculoase sunt stâncile calcaroase, înzestrate cu grote de mărimi diferite, ce transformă această vale a râulețului Duruitoarea într-un loc perfect pentru odihnă.

Iar lacul Stânca-Costești este cel mai mare lac de pe teritoriul Republicii Moldova.

Acestea 2 locuri trebuie neapărat vizitate!

2. Chateau Cojușna

2. Chateau Cojușna

Nu e printre destinațiile cunoscute tuturor, ceea ce face din această vinărie un loc mai liniștit.

Chateau Cojușna este o vinăria din apropierea Chișinăului, cu istorie bogată, precum și colecția sa de vinuri.  Vinăria oferă tururi vinicole și opțiuni de degustare, iar la restaurantul din incintă veți găsi bucate delicioase!

3. Chateau Vartely - una din cele mai premiate vinării din Moldova

3. Chateau Vartely - una din cele mai premiate vinării din Moldova

Cu siguranță ați auzit de Chateau Vartely cel puțin odată, iar acum puteți și vizita această vinărie.

Situat la doar 45 de kilometri de Chişinău, Château Vartely are o arhitectură deosebită și prezintă un adevărat deliciu peisagistic, fiind situat pe o colină de unde se deschide o priveliște deosebită.

Aici, veți avea parte de excursii și degustări alături de ghizi profesioniști. În sălile de degustare Château Vartely, vizitatorii au condiţiile perfecte pentru o degustare de vin adevărată. În sala de degustare principală se regăsesc vinurile din colecţia proprie. În cea de a doua sală de degustare se regăseşte o colecţie ce cuprinde vinuri din importante regiuni vitivinicole ale lumii. 

4. Vinăria Cricova

4. Vinăria Cricova

Fiind una din cele mai recunoscute vinării din Moldova, chiar și la nivel internațional – este o destinație turistică pe care trebuie neapărat să o vizitezi!

Cricova constituie cel mai extins complex subteran din lume, notabil pentru rețeaua sa vastă de labirinturi și calitatea remarcabilă a vinurilor sale. Originea acestei locații impresionante se situează în anul 1952.

Perla vinificației moldave, Cricova, este localizată în inima Republicii Moldova. Situată la o adâncime de 60 de metri, sub atenta supraveghere a vinificatorilor, aceasta servește drept depozit și spațiu de maturare pentru cele mai excelente vinuri purtând marca Cricova.

Complexul Subteran se distinge prin unicitatea sa, fiind alcătuit din cinci săli mari, spațioase și impunătoare, în care se îmbină armonios elementele de arhitectură clasică cu ornamente moderne.

Orașul Subteran adăpostește și un muzeu captivant, în care au fost adunate exponate inedite din diverse epoci, oferind o detaliată prezentare a istoriei vinificației.

5. Vinăria Et Cetera – o destinație perfectă pentru pasionații de turism viticol

5. Vinăria Et Cetera – o destinație perfectă pentru pasionații de turism viticol

Et Cetera este o vinărie de familie, unde oaspeții se vor bucura de o primire călduroasă, cu un vin extraordinar și bucate delicioase. De asemenea, vinăria oferă și opțiuni de cazare!

6. Vinăria Mileștii Mici

6. Vinăria Mileștii Mici

Fiind una dintre cele mai cunoscute vinării din Moldova, galeriile sale subterane sunt o destinație turistică pe care trebuie să o cunoști!

La Vinăria Mileștii Mici, vizitatorii pot explora și experimenta istorie, tradiție, cultură, savoare și arome în cadrul programului de vizită a galeriilor subterane. Arhitectura complexului amintește de castelele feudale, iar intrarea în galerii și cascada cu apă cristalină oferă o experiență distinctivă.

Itinerarul excursiei poate fi parcurs atât cu mașina, cât și într-o plimbare relaxantă pe jos prin străduțele umbrite de felinare, denumite după soiurile de vin, precum Cabernet, Aligote și Feteasca, sugerând atmosfera unui oraș subteran dedicat vinului.

7. Castel MIMI

7. Castel MIMI

Castel Mimi este catalogat cu mândrie drept una dintre cele mai frumoase 15 vinării din lume, în mare parte grație gamei noastre unice de terase uimitoare și grădini veșnic verzi. Spațiile noastre exterioare, mari și diverse, includ o piață a orașului, terase de vară, spații pentru picnicuri și masterclass-uri de gătit, și o curte în care se desfășoară evenimente culturale mari, precum concerte, spectacole sau mese în aer liber. 

 

8. Descoperă „Epoca de Piatră” la Pivnițele Brănești

8. Descoperă „Epoca de Piatră” la Pivnițele Brănești

Vinăria Brănești este amenajată într-o veche mină de calcar, galeriile căreia se întind pe o distanță de 75 de km și sunt dispuse pe o suprafață de 75 de ha.

Complexul turistic „Epoca de piatră” al Vinăriei Brănești își deschide porțile pentru vizitatori. Turiștii vor avea ocazia să descopere galeriile subterane, să deguste vin în sălile special amenajate pentru degustări, să-și închirieze caze pentru păstrarea vinului, să participe la evenimentele culturale, care vor fi organizate în sala de spectacole a complexului turistic și să experimenteze viața în epoca de piatră.

9. Chateau Purcari

9. Chateau Purcari

La Château Purcari, vinurile excepționale se întâlnesc natural cu experiențele gastronomice de înaltă calitate. Bucatele a la carte, însoțite de vinurile Purcari, sunt destinate să satisfacă și cei mai rafinați gurmanzi.

Specialitățile casei, precum Black Flank Steak și Foie Gras, vor fi apreciate de iubitorii bucătăriei europene, în timp ce cei care preferă tradiția vor putea savura creațiile culinare moldovenești.

Chateau Purcari oferă vizitatorilor un număr mare de oferte turistice, potrivite pentru orice gust.

 

Recomandăm și:

Descoperă peste 100 locuri de vizitat în Moldova
Descoperă peste 100 locuri de vizitat în Moldova.
 

10. Casa-muzeu Alexandr Pușkin

10. Casa-muzeu Alexandr Pușkin

Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin” este un muzeu și monument de arhitectură de valoare națională, inclus în Registrul de monumente de istorie și cultură a municipiului Chișinău.

 

11. Casa-muzeu Alexandru Donici

11. Casa-muzeu Alexandru Donici

Pe moșia pe care o deținea Dimitrie Donici, de la tatăl său Constantin Donici, s-a construit acest frumos conac, în anul 1765, de către părinții fabulistului, Dumitru și Elena Donici. 


12. Conacul Manuc Bei

12. Conacul Manuc Bei

Conacul lui Manuc Bei este amplasat în orașul Hîncești și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe.
Este un loc unic din Moldova, iar după renovările recente, a devenit un loc turistic important.
 

13. Muzeul Național de Artă

13. Muzeul Național de Artă

Muzeul Național de Artă al Moldovei, o dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din Moldova, a fost fondat în 1939. Amplasat în centrul orașului Chișinău, acest muzeu își găzduiește colecțiile valoroase în trei edificii remarcabile de arhitectură de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani.

14. Muzeul etnografic Dmitri Kara Ceban

14. Muzeul etnografic Dmitri Kara Ceban

La 16 septembrie anul 1966 în satul Beșalma a fost fondat primul muzeu de naționalitate găgăuz. În această zi, un bibliotecar local, pe nume D. Karaceoban a primit dreptul de a plasa materialele sale istorice și etnografice, intr-o cladire veche a sovetului sătesc. Deoarece D.Karaceoban, a fost un lucrător științific, slujitorul muzeului, fotograf, director, pictor, …

15. Muzeul socialismului și comunismului din Condrița (Petru Costin)

15. Muzeul socialismului și comunismului din Condrița (Petru Costin)

Partea cea mai interesantă a acestui muzeu o reprezintă aparatele de zbor aflate în aer liber – câteva avioane și elicoptere. Pe lângă asta, este un loc liniștit, perfect pentru odihna în familie. Atenție: drumul nu este tocmai bun, pe timp ploios vizitarea nu se recomandă.

16. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău

16. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău

Expoziția permanentă Expoziția permanentă, intitulată “Natura. Omul. Cultura”, desfășoară o prezentare captivantă pe o suprafață de 2000 m2, dezvăluind evoluția relației dintre Om și Natură în diferite etape ale dezvoltării societății. Aceasta explorează evoluția lumii organice, dinamica utilizării resurselor naturale și sinteza creatoare a relației dintre Om și Natură. De asemenea, aduce în discuție situația …

 

17. Muzeul Național de Arheologie și Istorie

17. Muzeul Național de Arheologie și Istorie

Istoria Muzeului Național de Istorie Muzeul a fost fondat la data de 21 decembrie 1983, printr-un ordin emis de Ministerul Culturii sub numărul 561, “Cu privire la reprofilarea muzeelor”. Acest act a fost emis în urma hotărârii comune a Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei și a Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste Sovietice …

18. Conacul Zamfirache Ralli

18. Conacul Zamfirache Ralli

Conacul lui Zamfirache Ralli reprezintă o fostă reședință boierească din primele decenii ale secolului al XIX-lea, construită de Zamfirache Ralli, un influent boier de origine greacă. Acest conac este situat în satul Dolna, care făcea parte din gubernia Basarabia în acea perioadă (în prezent raionul Strășeni, Republica Moldova). Deosebit de notabil, locația a devenit faimoasă …

19. Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”

19. Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”

Satul Fetești este bogat în zăcăminte de calcar, iar cariera abandonată crează peisaje care lasă impresia de o mică Elveție în Moldova. Satul Fetești din raionul Edineț este situat într-o zonă deosebit de pitorească, unde zăcămintele de piatră de calcar reprezintă o mărturie impresionantă a forței naturii. Acest loc este cunoscut și sub numele de …

20. Cetatea Soroca

20. Cetatea Soroca

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Este singura cetate care se află pe teritoriul controlat de Republica Moldova. Cetatea este închisă pentru vizitatori până la finele …

21. Parcul Țaul

21. Parcul Țaul

Parcul Țaul este cel mai mare parc din Moldova. Se află la nord, în satul Țaul, raionul Dondușeni. Pe teritoriul parcului pot fi observate mai multe specii de plante, însă și  un conac boieresc (Pommer). Este o destinație turistică unică în Moldova.

22. Cetatea Tighina

22. Cetatea Tighina

Cetatea Tighina (redenumită de turci în Bender) este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, pe care a construit-o inițial din pământ și lemn – o palancă, pentru a apăra vadul de tătari. Cetatea de pământ era, probabil, rotundă sau semicirculară, avea șanț și val de apărare, iar …

23. Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău

23. Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău

Cel mai vechi parc din Chișinău Descoperă cel mai vechi parc din Chișinău, o bijuterie a patrimoniului cultural al orașului. Cu o istorie bogată, acest parc a fost plantat în 1818 și a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri, inclusiv Grădina Alexandru, Parcul Aleksandr Pușkin și Grădina Publică Orășenească. Actuala denumire, Parcul Central, a …

24. Catedrala Mitropolitană din Chișinău, Scuarul Catedralei și Arca de Triumf

24. Catedrala Mitropolitană din Chișinău, Scuarul Catedralei și Arca de Triumf

Catedrala Naşterea Domnului Catedrala Mitropolitană, construită între 1830-1836, este o realizare semnificativă a arhitecturii locale. Proiectul a fost inițiat de Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, iar construcția a început nouă ani mai târziu. Catedrala, concepută de arhitectul Avraam Melnikov, îmbrățișează stilul neoclasic târziu, cu coloane de inspirație elenă. Edificiul are o structură simetrică, cu un plan în …

25. Lumânarea Recunoștinței din Soroca

25. Lumânarea Recunoștinței din Soroca

Istoria monumentului „Lumânarea Recunoștinței” La intrarea în orașul Soroca, pe malurile Nistrului, se înalță un simbol distinctiv – Monumentul “Lumanarea Recunostintei”. Această sculptură arhitecturală unică reprezintă o marcă a regiunii și o întruchipare a valorilor culturale și istorice. Inaugurat în anul 2004 pe cel mai înalt vârf al dealului Zastânca, acest monument reprezintă o realizare …

26. Orheiul Vechi și Trebujeni

26. Orheiul Vechi și Trebujeni

Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu …

 

27. Vizitează Mănăstirea Saharna – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova

27. Vizitează Mănăstirea Saharna – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova

Republica Moldova este plină de locuri frumoase ce merită vizitate. Unul dintre aceste locuri este mănăstirea și cascadele de la Saharna. Situat la cca. 110 km nord de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, mănăstirea „Sfânta Treime” de la Saharna este pe bună dreptate considerată printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din …

28. Mănăstirea Țîpova

28. Mănăstirea Țîpova

Situată pe malurile Nistrului, Mănăstirea Tipova se distinge ca un ansamblu monastic rupestru remarcabil, probabil cel mai impresionant din Moldova și unul dintre cele mai mari din Europa. Cu multiple niveluri ce se întind pe o suprafață generoasă, această mănăstire odinioară adăpostea peste 700 de călugări în schiturile sale, iar în prezent în împrejurimi se …

29. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni

29. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un monument arhitectural construit în secolele XVII – XVIII. Este ctitorit de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura datează din anul 1763 și este opera zugravilor Stanciul Radu și Voicul. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului …

Descoperă peste 100 locuri de vizitat în Moldova
Descoperă peste 100 locuri de vizitat în Moldova.

30. Mănăstirea Căpriana

30. Mănăstirea Căpriana

Mănăstirea Căpriana Situată în inima Republicii Moldova, la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Chișinău, se află Mănăstirea Căpriana, o bijuterie istorică cu o istorie bogată. Așezată într-un peisaj deluros și împădurit, cunoscut odinioară sub numele de Codrii Lăpușnei, această mănăstire reprezintă unul dintre cele mai vechi sanctuare religioase din zonă. Considerată de mulți istorici …

31. Mănăstirea Curchi

31. Mănăstirea Curchi

Mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei. Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII – XIX. Este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare, o …

32. Mănăstirea Hâncu

32. Mănăstirea Hâncu

Mănăstirea Hîncu, situată în Bursuc, raionul Nisporeni, Republica Moldova, este o așezare monastică de călugărițe cu o istorie însemnată. Fondată în 1678, a fost numită în onoarea lui Sărdarul Mihalcea Hâncu, un personaj marcant în răscoala împotriva despotului Gheorghe Duca, și unul dintre înființatorii acestei mănăstiri. Așezată într-un peisaj pitoresc la poalele codrilor, Mănăstirea Hîncu …

Descoperă alte 8 mănăstiri pe care le poți vizita în Moldova

Descoperă alte 8 mănăstiri pe care le poți vizita în Moldova

Am pregătit o listă separată cu mănăstirile din Moldova pe care le poți vizita.

33. Valea râului Ciorna

33. Valea râului Ciorna

Râul Ciorna își are începutul la hotarul dintre raioanele Șoldănești și Florești. Acesta curge prin orașul Șoldănești, satele Parcani și Glinjeni din raionul Șoldănești, apoi prin satele Mateuți și Ciorna din raionul Rezina. Albia râului trece printr-o vale imensă. În unele locuri, adâncimea acesteia atinge 200 de metri. „Pereții” din calcar ale văii sunt acoperiți …

34. Rezervația „La Castel”, raionul Edineț

34. Rezervația „La Castel”, raionul Edineț

Defileul La Castel, localizat deasupra văii râului Racovăț, în proximitatea satului Gordinești, reprezintă o arie naturală deosebită. Această formațiune naturală notabilă este rezultatul depozitelor considerabile acumulate de-a lungul erei. În această regiune, se pot observa peisaje atrăgătoare, diversitatea florei și faunei, precum și o serie de legende locale transmise pe parcursul generațiilor. Numele “La Castel” …

35. Moara de vânt din satul Beșalma

35. Moara de vânt din satul Beșalma

Moara de vânt, din satul Beșalma, poate fi văzută de pe strada principală, căci se înalță pe dealul de după sat. Ea stă aici de la începutul secolului XX-lea. La începuturile sale, moara făcea făină de grâu și porumb. Este și până acum funcțională, fiind pornită uneori. Localnicii spun că mai multe piese ale morii …

36. Valul lui Traian

36. Valul lui Traian

Monument istoric „Valul lui Traian” Valul lui Traian reprezintă un monument arheologic (secolul II d.H) de importanță internațională, situat la ieșirea din satul Vadul lui Isac. Are o lungime de 126 km și se întinde de la satul Vadul lui Isac până la or. Tatarbunar, pe teritoriul Ucrainean. Înălțimea valului nu depășește 1,5-3 m. Monumentul …

37. Conacul familiei Balioz

37. Conacul familiei Balioz

Construit între anii 1852 și 1873, conacul din Ivancea este una dintre clădirile istorice importante din Republica Moldova. Acesta a fost comandat de către boierul armean Carabet Balioz și se crede că acesta a fost administratorul și ginerele lui Manuc Bei. Clădirea este construită în stil european vestic, dar prezintă și elemente ale clasicismului rus. …

38. Grădina Zoologică din Chișinău

38. Grădina Zoologică din Chișinău

Grădina Zoologică din Chișinău este cea mai mare instituție de acest tip din Republica Moldova. Locația își are porțile deschise pentru vizitatori în fiecare zi a săptămânii cu excepția zilei de luni. În acest articol veți afla ce specii de animale pot fi văzute la zoo din Chișinău, precum și care sunt prețurile și reglule grădinii zoologice.

39. Rezervația peisagistică Temeleuți

39. Rezervația peisagistică Temeleuți

Rezervația peisagistică Temeleuți reprezintă o arie protejată cu o poziționare între satele Temeleuți și Vălcineț din raionul Călărași, Republica Moldova. Această zonă cu statut de rezervație se întinde pe o suprafață de 209 hectare și este îngrijită și administrată de Întreprinderea Silvică Călărași.

40. Rezervația naturală “Codrii

40. Rezervația naturală “Codrii

Rezervația găzduiește plante care au supraviețuit încă din epoca glaciară, oferind oportunitatea de a distinge ciupercile toxice de cele comestibile și de a studia diverse specii de păsări și mamifere, inclusiv cucul, care ne numără anii. Toate aceste elemente sunt expuse în “Muzeul Naturii” din cadrul rezervației, oferind o incursiune fascinantă în lumea florei și faunei din zona centrală a Moldovei.

41. Rezervația naturală Plaiul Fagului

41. Rezervația naturală Plaiul Fagului

Rezervația naturală Plaiul Fagului se află în partea nord-vestică a orașului Chișinău, în apropiere de Ungheni. Acesta este un habitat bogat în diversitatea sa botanică și faunistică, adăpostind peste 900 de specii de plante, 40 de specii de animale, inclusiv cerbi, 140 de specii de păsări și multe altele. Plaiul Fagului se remarcă prin frumusețea sa naturală și atmosfera liniștită și face parte din ecosistemul pădurii Codru.

 

42. Rezervația naturală Prutul de jos și lacul Beleu

42. Rezervația naturală Prutul de jos și lacul Beleu

Rezervația naturală „Prutul de Jos” este un loc deosebit în Moldova, cu o faună diversă și zeci de specii de plante specifice acestei zone. Rezervația „Prutul de Jos” a creat câteva trasee turistice pe care puteți vedea diverse specii de nufăr albi și alte plante acvatice. Lacul Beleu este cel mai mare lac natural din Moldova și este inclus în traseele turistice oferite de rezervație.

 

43. Defileul Văratic – monument al naturii

43. Defileul Văratic – monument al naturii

Defileul Văratic este înconjurat de versanți – zone ce se înalță asupra canionului, de pe care se deschid priveliști deosebite.

ea82697ed9755e975f3c7d735db2070c_XL

Mănăstirea Japca

36fdb1a35cd2f54f95cf2119fb5bc7ed_XL

Biserica Mazarachi

feb4274796d93ff716e9650163a77fb8_XL

Mănăstirea Noul Neamt

c99e3db826c0f4cc2688a36ce3b60e1a_XL

Mănăstirea Raciula

9ecd376e5371efaef9aad9bc9143aed8_XL

Mănăstirea Rudi

10-manastirea-rudi

Catedrala Sf. Nicolae, Bălți

1-catedrala-sfintul-nicolae-balti

Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din Bălți

Catedrala. Sf. Const si Elen. din Bălți.JPG

Surse: diez.md, newsmaker.md, moldovenii.md, wikipedia.org, agora.md, unimedia.info

(Visited 212.492 times, 1 visits today)

Modificat: iunie 28, 2024

Închide