În Republica Moldova avem foarte multe destinații turistice care merită vizitate, însă multe din ele sunt necunoscute marii majorități ai oamenilor. Ne-am angajat în misiunea de a face toate destinațiile turistice din Moldova cunoscute!
Iar dacă vrei să ne sprijini în acest sens, o poți face pe Patreon.
1. Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Pantele calcaroase abrupte prezente aici sînt marcate de grote înfrumuseţate cu stînci cu cele mai neobişnuite forme. Grota este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri.Cele mai spectaculoase sunt stâncile calcaroase, înzestrate cu grote de mărimi …
2. Chateau Cojușna

CHATEAU COJUȘNA este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de Vinuri și Divinuri (coniacuri) din Republica Moldova. Înființat în anul 1995, holdingul include în sine încă două companii fiice, S.A. ”MIGDAL-P” orientată spre producerea vinurilor liniștite și S.R.L. ”VOITIS DISTILLERY”, activitatea de bază fiind axată pe producerea și exportarea distilatoarelor de vinuri, coniacurilor …
3. Chateau Vartely - una din vinăriile cele mai premiate din Moldova

Situat la doar 45 de kilometri de Chişinău, Château Vartely are o arhitectură deosebită și prezintă un adevărat deliciu peisagistic, fiind situat pe o colină de unde se deschide o priveliște amețitoare. Curtea amenajată cu elemente de muzeu al vinului, îmbină perfect arta arhitecturală cu cea a vinului. Fiind amplasat pe o colină de calcar, …
4. Vinăria Cricova

Perla vinificației moldave „Cricova”, este situată chiar în inima Republicii Moldova. La o adâncime de 60 de metri, sub supravegherea vinificatorilor, sunt păstrate şi maturate cele mai excelente vinuri marca Cricova. Aici s-au păstrat cele mai vechi tradiţii vinicole, astfel, Cricova este prima companie din ţară care produce vin spumant după metoda celebrului călugăr …
5. Vinăria Et Cetera – o destinație perfectă pentru pasionații de turism viticol

Originile Vinăriei Începând cu anul 2003, Familia Luchianov a investit pasiune și dorință de emancipare în povestea vinului moldovenesc, canalizându-și tot efortul în cultivarea unor struguri de o calitate indubitabilă. În anul 2002 Alexandru Luchianov, cel care este vinificatorul șef și proprietarul brand-ului Et Cetera, intră în posesiunea pământului, un loc frumos și promițător. O …
6. Vinăria Mileștii Mici

Republica Moldova a obținut titlul de “ţara cu porțile deschise în paradisul vinului”, deoarece producerea vinului este îndeletnicirea de bază a moldovenilor. Oricine intră aici este binevenit. Departe de hotarele republicii este bine cunoscută, apreciată şi iubită producţia Combinatului de Vinuri de Calitate “MILEŞTII MICI”, cel mai vechi loc de păstrare a “băuturii sacre”. Loc …
7. Castel MIMI

Conacul familiei Mimi (mai nou, odată cu reconstrucția, conacul este denumit și Castelul Mimi este un monument de arhitectură de importanță națională din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi (Republica Moldova), construit spre sfârșitul secolului al XIX-lea.
8. Descoperă „Epoca de Piatră” la Pivnițele Brănești

Vinăria Brănești Vinăria Brănești este amenajată într-o veche mină de calcar, galeriile căreia se întind pe o distanță de 75 de km și sunt dispuse pe o suprafață de 75 de ha. Întreaga arhitectură este construită la adâncimea de 60 metri, ceea ce favorizează păstrarea temperaturii constante de 12-14 grade pe tot parcursul anului și …
9. Chateau Purcari

Istoria vinăriei Purcari La sfârșitul secolului al XII-lea, viticultura apare ca îndeletnicire economică de bază, aflată sub protecția statului în Valahia și Moldova, cnezate pe teritoriul vechii Dacii. Ulterior, se va descoperi că, deși toate aceste teritorii sunt prielnice pentru viticultură, există, totuși, un șir de regiuni, unde se produce un vin cu totul special. …
10. Casa-muzeu Alexandru Pușkin

Casa-muzeu „Aleksandr Pușkin” este un muzeu și monument de arhitectură de valoare națională, inclus în Registrul de monumente de istorie și cultură a municipiului Chișinău. (Visited 120.005 times, 322 visits today)
11. Casa-muzeu Alexandru Donici

Pe moșia pe care o deținea Dimitrie Donici, de la tatăl său Constantin Donici, s-a construit acest frumos conac, în anul 1765, de către părinții fabulistului, Dumitru și Elena Donici. Planul casei, așa cum rezultă din schița elaborată la 14 mai 1973 de către un institut de proiectări, reprezenta situația reală a conacului la data …
12. Conacul Manuc Bei

Conacul lui Manuc Bei este amplasat în orașul Hîncești din partea central-vestică a Republicii Moldova; și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe ș.a. Cu toate că conacul îi poartă numele, acesta însă nu a fost ridicat de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc …
13. Muzeul Național de Artă

Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) este un muzeu din centrul Chișinăului, singura instituție de acest profil din Republica Moldova. Acesta a fost fondat de către Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anul 1939. Actualmente, patrimoniul MNAM numără peste 39.000 de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI. În muzeu permanent funcționează …
14. Muzeul etnografic Dmitri Kara Ceban

La 16 septembrie anul 1966 în satul Beșalma a fost fondat primul muzeu de naționalitate găgăuz. În această zi, un bibliotecar local, pe nume D. Karaceoban a primit dreptul de a plasa materialele sale istorice și etnografice, intr-o cladire veche a sovetului sătesc. Deoarece D.Karaceoban, a fost un lucrător științific, slujitorul muzeului, fotograf, director, pictor, …
15. Muzeul lui Petru Costin

Despre Muzeul lui Petru Costin Zeci de monumente, busturi şi aeronave din perioada sovietică şi-au găsit loc în unicul muzeu în aer liber al socialismului şi comunismului din Republica Moldova. Proprietarul muzeului, colonelul în rezervă Petru Costin, a adunat exponatele timp de zeci de ani, unele dintre obiecte le-a strâns chiar de la groapa de …
16. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este un muzeu din municipiul Chișinău, situat pe str. Mihail Kogălniceanu, 82. A fost creat în octombrie 1889 în baza colecției exponatelor primei expoziției agrare din Basarabia, organizată sub inițiativa baronului A. Stuart. Edificiul muzeului (oficial – „Clădirea Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, fost Muzeu zoo-agricol …
17. Muzeul Național de Arheologie și Istorie

Muzeul este situat în clădirea istorică a Gimnaziului nr. 1 de băieți înființat în perioada țaristă, ulterior, aici s-a aflat Liceul de băieți „B.P. Hasdeu”, între anii 1945-1963 aici a fost plasat detașamentul de grăniceri „Nistru”, iar în 1963-1977, Universitatea Tehnică. Cutremurul din 1977 a provocat daune semnificative edificiului. Din 1980 până în 1987 a …
18. Conacul Zamfirache Ralli

Conacul lui Zamfirache Ralli este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna, gubernia Basarabia (în prezent raionul Strășeni, Republica Moldova). Locul a devenit mai cu seamă cunoscut datorită faptului că a fost vizitat adeseori de cunoscutul poet rus Aleksandr Pușkin, exilat între …
19. Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”

Satul Fetești este bogat în zăcăminte de calcar, iar cariera abandonată crează peisaje care lasă impresia de o mică Elveție în Moldova. Satul Fetești este situat într-o zonă deosebit de pitorească, unde zăcămintele de piatră de calcar reprezintă o mărturie impresionantă a forței naturii. Acest loc este cunoscut și sub numele de “Mica Elveție a …
20. Cetatea Soroca

Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Izvoarele istorice menționează ridicarea unor cetăți pe Nistru la vaduri, din lemn sau din piatră, în scaunul cărora se așază …
21. Parcul Țaul

Parcul Țaul este situat în partea de sud a satului Țaul, raionul Dondușeni. Are o suprafață de 46,2 ha și este situat la câțiva kilometri de orașul Dondușeni și la aproximativ 200 km de Chișinău. Este o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. Se află în administrarea Primăriei satului Țaul. …
22. Cetatea Tighina

Cetatea Tighina (redenumită de turci în Bender) este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, pe care a construit-o inițial din pământ și lemn – o palancă, pentru a apăra vadul de tătari. Cetatea de pământ era, probabil, rotundă sau semicirculară, avea șanț și val de apărare, iar …
23. Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău

Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” este cel mai vechi parc din Chișinău, Republica Moldova. A fost conceput și amenajat în manieră clasică. Se consideră că ar fi fost plantat în 1818. Planul a fost întocmit de arhitectul și inginerul cadastral al Basarabiei Ozmidov în anii 1816-1817. Lucrările principale au început în 1825, când …
24. Catedrala Mitropolitană din Chișinău, Scuarul Catedralei și Arca de Triumf

Scuarul Catedralei (denumit și Parcul Catedralei) este parc din centrul Chișinăului, unul dintre cele mai vechi din oraș. A fost fondat în 1836, odată cu Catedrala Mitropolitană. În prezent, este unul dintre cele mai populare locuri din Chișinău pentru plimbări și relaxare, în plus, în parc se organizează adesea diverse târguri și evenimente. (Visited 120.005 …
25. Lumânarea Recunoștinței din Soroca

Lumânarea Recunoștinței este un monument în Soroca, Republica Moldova. A fost inițiată de Ion Druță. Este amplasată pe un versant între fluviul Nistru și râpa lui Bechir. (Visited 120.005 times, 322 visits today)
26. Orheiul Vechi și Trebujeni

Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu …
27. Vizitează Mănăstirea Saharna – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova

Republica Moldova este plină de locuri frumoase ce merită vizitate. Unul dintre aceste locuri este mănăstirea și cascadele de la Saharna. Situat la cca. 110 km nord de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, mănăstirea „Sfânta Treime” de la Saharna este pe bună dreptate considerată printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din …
28. Mănăstirea Țîpova

Mănăstirea rupestră „Adormirea Maicii Domnului” din Țipova este o mănăstire rupestră de călugări din Republica Moldova. Este situată pe malul drept al râului Nistru în apropiere de satul Țipova din raionul Rezina. Biserica datează din secolele XVI-XVII. Mănăstirea este de rit ortodox și adăpostea 9 viețuitori în anul 2012. Ea se găsește la o distanță …
29. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căuşeni

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un monument arhitectural construit în secolele XVII – XVIII. Este ctitorit de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura datează din anul 1763 și este opera zugravilor Stanciul Radu și Voicul. Este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sa sub nivelul solului …
30. Mănăstirea Căpriana

Mănăstirea Căpriana La doar 40 km de la Chișinău, Mănăstirea Căpriana își așteapta vizitatorii cu porțile deschise. Mănăstirea poaate fi vizitată în orice zi a săptămânii, între orele 06:00-20:00. Intrarea este liberă și gratuită. Cum ajungi? Traseuri sunt mai multe, însă recomand să mergi prin Pănășești – Ciobanca – Căpriana, ca să te bucuri de …
31. Mănăstirea Curchi

Mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei. Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII – XIX. Este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare, o …
32. Mănăstirea Hâncu

Mănăstirea Hîncu (Hâncu) este o mănăstire de călugărițe din Bursuc, raionul Nisporeni, Republica Moldova. A fost fondată în 1678. Sărdarul Mihalcea Hâncu s-a remarcat în răscoala contra despotului Gheorghe Duca, dar și prin întemeierea mănăstirii care acum îi poartă numele. La poalele codrilor falnici, într-un loc liniștit și pitoresc, prin binecuvîntarea Bunului Dumnezeu, în a …
Descoperă alte 8 mănăstiri pe care le poți vizita în Moldova

Am pregătit o listă separată cu mănăstirile din Moldova pe care le poți vizita.
33. Valea râului Ciorna

Râul Ciorna își are începutul la hotarul dintre raioanele Șoldănești și Florești. Acesta curge prin orașul Șoldănești, satele Parcani și Glinjeni din raionul Șoldănești, apoi prin satele Mateuți și Ciorna din raionul Rezina. Albia râului trece printr-o vale imensă. În unele locuri, adâncimea acesteia atinge 200 de metri. „Pereții” din calcar ale văii sunt acoperiți …
34. Rezervația „La Castel”, raionul Edineț

„La Castel” este o rezervație peisagistică de lângă satul Gordinești, raionul Edineț. Deși denumirea presupune un castel, aici nu există un castel adevărat. Legenda spune însă că acesta a fost aici cândva. Conform legendei, cândva, în aceste locuri, trăia o fată de o frumusețe nemaipomenită. Fata a fost răpită de iubitul său, pe care părinții …
35. Moara de vânt din satul Beșalma

Moara de vânt, din satul Beșalma, poate fi văzută de pe strada principală, căci se înalță pe dealul de după sat. Ea stă aici de la începutul secolului XX-lea. La începuturile sale, moara făcea făină de grâu și porumb. Este și până acum funcțională, fiind pornită uneori. Localnicii spun că mai multe piese ale morii …
36. Valul lui Traian

Monument istoric „Valul lui Traian” Valul lui Traian reprezintă un monument arheologic (secolul II d.H) de importanță internațională, situat la ieșirea din satul Vadul lui Isac. Are o lungime de 126 km și se întinde de la satul Vadul lui Isac până la or. Tatarbunar, pe teritoriul Ucrainean. Înălțimea valului nu depășește 1,5-3 m. Monumentul …
37. Conacul familiei Balioz

Construit între anii 1852 și 1873, conacul din Ivancea este una dintre clădirile istorice importante din Republica Moldova. Acesta a fost comandat de către boierul armean Carabet Balioz și se crede că acesta a fost administratorul și ginerele lui Manuc Bei. Clădirea este construită în stil european vestic, dar prezintă și elemente ale clasicismului rus. …
Mănăstirea Japca
Biserica Mazarachi
Mănăstirea Noul Neamt
Mănăstirea Raciula
Mănăstirea Rudi
Catedrala Sf. Nicolae, Bălți
Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena din Bălți
Surse: diez.md, newsmaker.md, moldovenii.md, wikipedia.org, agora.md, unimedia.info
Călătorii cu mașina descopera moldova Destinații turistice locuri locuri pitorești Mănăstiri moldova Natură Odihnă activă turism intern Vinării
Modificat: mai 8, 2023
[…] Sursă: descopera.mdAutoare: Pașchevici Delia […]