Scris de 9:17 am Locuri

Muzeul Satului din Chișinău – priveliști frumoase la un pas de oraș

Situat la intrarea în municipiul Chișinău, lângă Porțile Orașului, Muzeul Satului poate fi considerat o oază de revelație și liniște. Este locul ideal pentru meditație, unde ești surprins de peisajul fantastic și atmosfera de poveste.

Creat în anul 1991, ca filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a fost inaugurat în mai 1995 ca „Muzeul Satului”, reflectând satul basarabean din secolele XVIII-XIX. Muzeul adăpostește monumente de arhitectură populară.

Primul monument amplasat aici, în 1995, a fost moara de vânt din satul Opaci, raionul Căușeni. Aceasta a fost distrusă într-un incendiu în anul 2001 și, momentan, nu a fost restaurată. În prezent, complexul muzeal se mândrește cu cel mai vechi monument ecleziastic din Republica Moldova: biserica de lemn adusă din satul Hirișeni, destinată restaurării și îngrijirii.

 

Biserici de lemn din Hiriseni si Girbova in Muzeul Satului.jpg
De la IurieSvetOperă proprie, CC BY-SA 4.0, Legătură

 

A fost înregistrat ca filială a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală în anul 1995. Muzeul găzduiește monumente de arhitectură populară și a fost inaugurat în mai 1995 sub numele de “Muzeul Satului”, reconstituind satul basarabean din secolele XVIII-XIX. Eugen Bâzgu menționează că există un plan general al muzeului care prevede includerea mai multor monumente: vor fi reproduse clopotnița bisericii și va fi construită o casă de lemn tipică pentru secolul XVII.

„De asemenea, vom construi o fântână, porți de lemn și vom pava aleile pietonale cu lespezi de piatră, o școală, două mori de vânt, două fântâni și aproximativ 28 de case în jurul bisericii.”, subliniază arhitectul. Proiectul va fi realizat pe o suprafață de 150 ha și va cuprinde șase zone etnografice și 165 de monumente: mori de vânt, mori de apă, biserici de lemn, case de locuit, anexe gospodărești, crucifixe, un han, o crâșmă și multe altele.

Muzeul Satului funcționează și ca biserică, unde slujbele sunt oficiate de preotul Curnic. Reprezentantul bisericii spune că slujbele au loc sâmbăta și duminica, iar în alte zile sunt organizate cununii și botezuri.

Acoperișul bisericii are o înălțime de 27 de metri, aceasta fiind una dintre cele mai înalte biserici de lemn din Republica Moldova.

(Visited 219 times, 1 visits today)

Modificat: iunie 28, 2024

Închide