Scris de 7:45 pm Locuri

Descoperă Muzeul Național de Artă – unul din cele mai prestigioase muzee din Moldova

Patrimoniul Muzeului Național de Arte

Patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei este un tezaur cultural ce cuprinde peste 39 de mii de piese, sistematizate în diverse colecții:

  1. Artă Antică: Sculptură, artă decorativă, numismatică, datând din perioada sec. IV-I î.H.– II-d. H.
  2. Artă Medievală Târzie și Populară: Incluzând icoane, obiecte de cult, carte veche, textile, și costume tradiționale.
  3. Artă Națională Modernă și Contemporană: Pictură, grafică, sculptură, și artă decorativă, acoperind perioada sec. XIX-XXI.
  4. Artă Rusă: Icoane, pictură, grafică, și miniatură.
  5. Artă Universală Vest-Europeană: Pictură, grafică, sculptură, și artă decorativă din Italia, Franța, Germania, Spania, Olanda, între sec. XVII-XX.
  6. Numismatică și Medalii: Piese din Egipt, Grecia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Anglia, Irlanda, Suedia, etc., datând între sec. XVI-XX.
  7. Artă Orientală: Obiecte din Japonia, China, Tibet, între sec. XVIII-XX.

Muzeul a luat naștere în 1939, având la bază o colecție inițială generoasă de lucrări de pictură, grafică, sculptură, și artă decorativă provenite în mare parte din donații ale artiștilor basarabeni remarcabili. O parte din aceste opere au fost donate de către Ministerul Cultelor și Artelor de la București. În timpul ocupației sovietice din 1940, colecția a crescut numeric prin adăugarea de opere confiscate din colecții particulare, dar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, întreaga colecție a fost transferată și apoi pierdută. După război, muzeul și-a refăcut colecțiile din transferuri de opere din muzeele rusești de prestigiu și din diverse donații particulare. În perioada postbelică, colecția muzeului s-a extins semnificativ prin numeroase achiziții de la diverși colecționari.

Istoria Muzeului Național de Arte

Muzeul Național de Artă al Moldovei, o dintre cele mai prestigioase instituții muzeale din Moldova, a fost fondat în 1939. Amplasat în centrul orașului Chișinău, acest muzeu își găzduiește colecțiile valoroase în trei edificii remarcabile de arhitectură de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani.

Muzeul se distinge prin colecțiile sale variate și expozițiile impresionante, reflectând diversitatea și bogăția istoriei artistice și culturale a Moldovei. Fondul său de artă cuprinde lucrări semnificative ale artiștilor autohtoni și internaționali, oferind vizitatorilor o incursiune fascinantă în patrimoniul artistic al regiunii.

De asemenea, Muzeul Național de Artă al Moldovei deține în custodia sa unul dintre cele mai prețioase monumente istorice din secolul al XVI-lea, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, cu o pictură unică pentru Republica Moldova, realizată în anul 1763. Acest monument adaugă o dimensiune istorică și religioasă semnificativă la colecțiile muzeului, oferind o perspectivă completă asupra diversității culturale a Moldovei.

(Visited 1.270 times, 1 visits today)

Modificat: noiembrie 15, 2023

Închide