Scris de 7:52 pm Locuri

Rezervația peisagistică Temeleuți – un loc pitoresc din centrul Moldovei

Rezervația peisagistică Temeleuți reprezintă o arie protejată cu o poziționare între satele Temeleuți și Vălcineț din raionul Călărași, Republica Moldova. Această zonă cu statut de rezervație se întinde pe o suprafață de 209 hectare și este îngrijită și administrată de Întreprinderea Silvică Călărași.

Localizată la doar câțiva kilometri distanță de rezervația științifică „Plaiul Fagului” și rezervația peisagistică Căbăiești–Pîrjolteni, Rezervația peisagistică Temeleuți se află pe un platou și pe versantul său sud-vestic. Amplasată la altitudinea de 205-360 de metri, rezervația acoperă stâncile unui vechi hârtop, oferind astfel un cadru natural variat și pitoresc.

Această locație înaltă, situată într-un peisaj de platou și cu teren înclinat spre sud-vest, adăpostește un ecosistem divers, cu caracteristici specifice reliefului și climei locale.

Rezervația adăpostește nu mai puțin de 20 de tipuri de arbori. Printre ei, gorunul ocupă o poziție preponderentă, fiind însoțit de câteva exemplare de stejar pedunculat.

 

Imagini: Roman Friptuleac. Preluat de pe Wikipedia.

(Visited 630 times, 1 visits today)

Modificat: decembrie 16, 2023

Închide