Scris de 8:01 pm Locuri

Lumânarea Recunoștinței din Soroca – O bijuterie a Moldovei de Nord

La intrarea în orașul Soroca, pe malurile Nistrului, se înalță un simbol distinctiv – Monumentul “Lumanarea Recunostintei”. Această sculptură arhitecturală unică reprezintă o marcă a regiunii și o întruchipare a valorilor culturale și istorice.

Inaugurat în anul 2004 pe cel mai înalt vârf al dealului Zastânca, acest monument reprezintă o realizare semnificativă în istoria modernă a Moldovei. Propunând o siluetă ce aduce aminte de o lumânare înălțată spre cer, monumentul “Lumanarea Recunostintei” reprezintă o expresie a gratitudinii față de înaintași și valorile culturale moștenite.

Priveliște de la belvederea lumânării

 

Locația sa, în raionul Soroca, face din acest monument un punct de atracție pentru turiști și localnici. Ideea acestui monument îi aparține celebrului scriitor Ion Druță, inspirația provenind din balada populară “Miorița”, o operă semnificativă a culturii românești. Cu o înălțime de 29,5 metri, forma sa asemeni unei lumânări strălucitoare este un omagiu adus creatorilor anonimi și inestimabilelor valori culturale și artistice lăsate moștenire.

De pe platforma în formă de semicerc, amenajată special pentru turiști, se poate admira priveliștea impresionantă a orașului Soroca, fluviului Nistru și a zonelor înconjurătoare. Accesul la această perspectivă panoramică necesită urcarea a peste 600 de trepte, o experiență care merită fiecare efort depus. Monumentul “Lumanarea Recunostintei” nu doar aduce omagiu trecutului și culturii, ci și oferă o priveliște uluitoare asupra frumuseții naturii moldovenești.

(Visited 468 times, 14 visits today)

Modificat: august 14, 2023

Închide