Scris de 8:57 am Locuri • Un comentariu

Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Pantele calcaroase abrupte prezente aici sînt marcate de grote înfrumuseţate cu stînci cu cele mai neobişnuite forme.

Grota este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri.Cele mai spectaculoase sunt stâncile calcaroase, înzestrate cu grote de mărimi diferite, ce transformă această vale a râulețului Duruitoarea într-un loc perfect pentru odihnă.

 

Lacul Costești-Stânca

Lacul Stânca-Costești este cel mai mare lac de pe teritoriul Republicii Moldova. Pe malul lacului sunt numeroase stațiuni de odihnă unde se poate de petrecut timpul într-un mod interesant.

Malurile lacului în unele locuri oferă și o plajă relativ curată.

 

Duruitoarea Veche și defileul Duruitoarea

Nu departe de orăşelul Costeşti, la est de satul cu acelaşi nume, curge rîul Duruitoarea, un afluent al rîului Ciugur, care a săpat în toltre un defileu adînc. Pantele sale calcaroase abrupte sînt marcate de grote, înfrumuseţate cu stînci, ce au cele mai neobişnuite forme. Grota Duruitoarea Veche este cunoscută ca o aşezare străveche din epoca de piatră. Ea constă din trei încăperi cu lungimea totală de 49 de m, lăţimea de 5-9 m.

Defileul Duruitoarea

Defileul Duruitoarea

Vedere spre lacul Costești de pe defileul Duruitoarea

Vedere spre lacul Costești de pe defileul Duruitoarea

Grota din Duruitoarea Veche

Grota de lângă satul Duruitoarea Veche este o fostă așezare umană din perioada paleoliticului inferior. Faptul că aceasta a fost un adăpost natural al omului preistoric i-a și adus peșterii renume internațional.

Vedere spre lacul Costești din grotă

Vedere spre lacul Costești din grotă

Vedere spre Grotă

Vedere spre Grotă

Defileul din Duruitoarea oferă priveliști excepționale către lacul Costești-Stânca și este și un traseu de hiking foarte interesant – veți trece printr-un canion, veți urca pe stânci, iar la final vă veți bucura de priveliște.

 

Casele bătrânești restaurate din Duruitoarea

În Duruitoarea Veche, de asemenea putem găsi numeroase case restaurate ce servesc ca zone de agrement sau pensiuni.

 

(Visited 5.407 times, 13 visits today)

Modificat: august 11, 2023

Găsește cazare pe malul lacului Costești

Închide