Scris de 8:22 pm Locuri

Rezervația „La Castel”, raionul Edineț

Defileul La Castel, localizat deasupra văii râului Racovăț, în proximitatea satului Gordinești, reprezintă o arie naturală deosebită. Această formațiune naturală notabilă este rezultatul depozitelor considerabile acumulate de-a lungul erei. În această regiune, se pot observa peisaje atrăgătoare, diversitatea florei și faunei, precum și o serie de legende locale transmise pe parcursul generațiilor.

Imagine: Wikipedia

Numele “La Castel” sugerează existența unui castel, deși în prezent doar înălțimea stâncilor și amintirile despre o poveste legată de un castel rămân. Conform legendei, o fată a fost închisă între zidurile castelului de către iubitul său, pentru a o proteja de opoziția părinților săi. Într-o zi obișnuită, când stăpânul castelului se întorcea de la vânătoare, evenimentul sărbătorit în zonă, castelul a dispărut în urma unor modificări subterane. Astfel, nu a mai rămas nimic din fata frumoasă, stăpân sau castel, supraviețuind doar legenda și râul Rakovec care curge calm printre stâncile acestei regiuni.

 

Ce poți vedea la Rezervația „La Castel”

Aria protejată “La Castel” acoperă o porțiune de 5 km din valea râului Rakovec. Aici, se pot remarca formațiuni calcaroase specifice tipului recif, împărțite prin relief carstic sub forma unor peșteri ale craterelor, rezultate în urma proceselor de intemperii, eroziune, acțiune eoliană și carstice. Izvoarele cu apă cristalină și malurile stâncoase adăpostesc arbori precum stejar, cireș sălbatic, pară sălbatică, arțar de câmp, verigariu (Rhamnus cathartica), porumbar și păducel.

(Visited 1.157 times, 5 visits today)

Modificat: noiembrie 25, 2023

Închide