Scris de 8:20 pm Locuri

Valea râului Ciorna

Râul Ciorna își are începutul la hotarul dintre raioanele Șoldănești și Florești. Acesta curge prin orașul Șoldănești, satele Parcani și Glinjeni din raionul Șoldănești, apoi prin satele Mateuți și Ciorna din raionul Rezina. Albia râului trece printr-o vale imensă. În unele locuri, adâncimea acesteia atinge 200 de metri. „Pereții” din calcar ale văii sunt acoperiți de pădure. De-a lungul râului pasc turme de oi.

Imagine: Roman Friptuleac

Apele râului și lacurile de acumulare sunt folosite pentru irigații și în alte scopuri. După ce străbate orașul Șoldănești, rîul îşi face intrarea maiestuoasă în defileul adânc (în unele locuri acesta depăşind adâncimea de 200 m), numit Marele Defileu al râului Ciorna. Partea principală și cea mai frumoasă a defileului este situată în apropiere de satele Glinjeni și Mateuţi. Pereţii defileului sunt compuşi din calcar sarmatic și plăci de gresie.

Imagine: Roman Friptuleac

Deosebit de impresionantă este panta total abruptă a defileului din apropierea satului Mateuţi, având o structură etajată cu straturi alternative deschise și întunecate de calcar, acestea la rîndul lor fiind împădurite. Această vale arată extrem de pitoresc, cu o iarbă deasă şi mare. De-a lungul râului putuem observa numeroasele turme de oi și capre. Pe alocuri pe râu sunt praguri, formate deasupra bolovanilor rostogoliţi de pe pantele defileului şi de aceea, chiar dacă stai în vârful celei mai abrupte pante, poţi auzi zgomotul apei care trece peste bariere.

 

Fotograful Roman Friptuleac 

Imaginile din articol au fost realizate de talentatul fotograf Roman Friptuleac, unul din autorii cărții „Amprentele Moldovei”.

(Visited 984 times, 2 visits today)

Modificat: noiembrie 25, 2023

Închide