Scris de 6:27 pm Locuri • 3 Comentarii

Când și cum poți vizita Mănăstirea Saharna – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova

Republica Moldova este plină de locuri frumoase ce merită vizitate.

Unul dintre aceste locuri este mănăstirea și cascadele de la Saharna.

Situat la cca. 110 km nord de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, mănăstirea „Sfânta Treime” de la Saharna este pe bună dreptate considerată printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din Moldova. Aici se găsesc unicile în republica moaște ale Sf. Cuvios Macarie, iar pe una din stânci – amprenta lăsată, potrivit unei legende, de Maica Domnului. Se zice că, într-o bună zi unui călugăr din vechea mănăstirea rupestră (potrivit unor mărturii documentare din sec. XVII-XVIII, mănăstirea funcționează din sec. X-XII) pe una din stâncile înalte de aici, i s-a arătat chipul luminat al Maicii Domnului. Ajunși pe stâncă, călugarii au descoperit o amprentă de picior pe piatră, semn considerat de ei drept o vestire divină și o mărturie a „purității Dumnezeiești” a locului. În curând, mai aproape de defileu, este durată o biserică nouă din lemn și întemeiată mănăstirea „Sf. Treime” (1777). Mai târziu pe locul bisericii din lemn este înălțată o biserică din piatră în stil vechi moldovenesc, decorată bogat cu fresce murale. Cu timpul, comunitatea monahală din mănăstire se mărește.



De sus, de pe stanciile din s. Saharna, se deschid niste peisaje de exceptie: defileul stancos si impadurit al rauletului Saharna (16 km lungime) ce salta pe parcursul sau peste 30 de praguri si cascade.

Tot aici se gaseste o statiune arheologica importanta cu vestigii din epoca fierului (sec. X-VIII i.e.n.) si o cetate de promotoriu geto-dacica (sec. IV-III i.e.n.), una din cele mai conservate de pe teritoriul Republicii Moldova.



Istoria Sfintei Mănăstiri
Mănăstirea Saharna, în întregul ei ansamblu, este unul din cele mai vechi aşezăminte monahale din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova. Ansamblul monastic este compus din două mănăstiri: una rupestră (Bunavestire) şi alta terestră (Sf. Treime). Istoria mănăstirii rupestre se cunoaşte foarte puţin, neştiindu-se data precisă a întemeierii şi cine sunt întemeietorii. Nici chiar cercetătorii din domeniu n-au ajuns încă la o părere unanimă privind perioada întemeierii acestei chinovii. Ea rămâne blândă şi tăcută în aşteptarea unor timpuri mai bune, când istoria ei zbuciumată, dar şi glorioasă, va fi cunoscută şi elogiată de toată lumea creştină.

Mănăstirea terestră, fiind o ctitorie călugărească, a fost întemeiată în anul 1776 de către Schimonahul Vartolomeu Ciungu (anii de viaţă – 1739-1798, Ciungu nu este numele de familie, ci doar un apelativ). Câte ceva despre viaţa stareţului Vartolomeu aflăm din inscripţia, ce însoţea portretul lui, descoperit în trapeza mănăstirii „Sf. Treime” Rudi de către inginerul-arhitect Nicolae Ţiganco, portret, ce mai târziu dispare fără urmă. Iată această inscripţie, tradusă din limba ucraineană în română în anul 1928: „… în 1739 în ziua 23 a lunii decembrie a avut loc naşterea trupească, /a/ numitu/lui/ Vasile, /din/părintele preot Teodor şi maică Pelagheia. În anul 1760 în ziua de 2 a lunii mai în oraşul Savran gubernia Podoliei, fiind logodit şi mergând la logodnica sa pentru a se căsători, Vasile fusese pe neaşteptate rănit cu un glonţ în mâna stângă, iar la an 1766 … a lunii mai a părăsit patria sa şi a venit în Moldova. An 1776 în luna martie ziua 25 a intrat în Saharna. Nu era nimic, era acolo un loc pustiu, a clădit biserica, chilii, ogradă şi altele”.

 

Cum ajungi la Mănăstirea Saharna?

Pornind din Chișinău, drumul până la Mănăstirea Saharna durează aproximativ 2 ore. Prima porțiune a drumului este foarte bună, traseul Chișinău-Orhei, dar și după Orhei drumul este bun.

Mai jos găsiți harta pe care o puteți deschide în Aplicația Google Maps, și puteți porni la drum.

 

Programul slujbelor la Mănăstirea Saharna

Luni, marţi, miercuri și vineri :

05.45 Rugăciunile dimineţii, Miezonoptica, Ceasurile 3 şi 6, Acatistul zilei
07.00 Sfânta Liturghie în biserica “Sf. Treime”
09.00 Tedeum la moştele Sf. Cuv. Macarie (miercuri la icoana cu o particică de moaşte a Sf. Fer. Matrona de la Moscova
17.00 Vecernia şi Utrenia
20.00 Pravila Călugărească (Canonul de rugăciune al monahilor)

Joi:

05.45 Rugăciunile dimineţii, Miezonoptica, Ceasurile 3 şi 6, Acatistul zilei
07.00 Sfânta Liturghie în biserica “Sf. Treime” şi biserica din trapeză “Sf. Nicolae”
09.00 Tedeum la moştele Sf. Cuv. Macarie
17.00 Vecernia şi Utrenia
20.00 Pravila Călugărească (Canonul de rugăciune al monahilor)

Sâmbăta:

07.00 Prima Liturghie în biserica din trapeză Sf.Irh.Nicolae
08.00 Rugăciunile dimineţii, Ceasurile 3 şi 6, Acatistul Maicii Domnului “Potir Nesecat”
09.30 Sfânta Liturghie în biserica Sf. Treime
10.45 Tedeum la icoana Maicii Domnului “Potir Nesecat”
11.00 Parastas
17.00 Privegherea duminicală
Duminica:
06.45 Prima Liturghie (în biserica “Naşterea Maicii Domnului”)
08.00 Acatistul Maicii Domnului “Moldovenească”
09.00 A doua Liturghie (în biserica “Sf. Treime”)
10.30 Cuvântul de învăţătură
11.00 Tedeum la moaştele Sf. Cuv. Macarie

Programul zilnic al monahilor

05.30 Deșteptarea
05.45 Bătaia în toacă și clopot
06.00 Participarea la slujbele bisericeşti (obligător)
09.00 Trapeza (masa monahilor) Părintele responsabil împarte ascultările fraţilor
09.30 Timp pentru ascultare
14.00 Trapeza (prânzul)
14.30 Continuarea ascultărior, odihna, pregătire pentru slujba de seară
16.45 Bătaia în toacă și clopot
17.00 Participarea la slujba de seară (obligător)
20.00 Trapeza (cina)
20.30 Pravila de chilie, rugăciunile de seară



Programul slujbelor poate suferi modificări în funcţie de tipicul specific anumitor sărbători.

 

Cascadele Saharnei

Saharna formează 22 de cascade, dintre care cele mai mari se află la ultimul meandru al rîuleţului către est. Cea mai spectaculoasă este cascada, gălăgia căreia, se face auzită deja după prima cotitură a cărăruşei de cornişă. Am văzut această cascadă în multe filme, autorii cărora au rămas vrăjiţi de aceste peisaje minunate. Cascada cade de la înălţimea de 4 m, iar în locul căderii ei s-a format o excavaţie de pînă la 10 m adîncime, denumirea «Groapa Ţiganului».

 

Află mai multe

(Visited 6.125 times, 3 visits today)

Modificat: august 14, 2023

Închide