Scris de 1:57 pm Locuri

Mănăstirile rupestre din Orheiul Vechi

Mănăstirile rupestre din Orheiul Vechi reprezintă un ansamblu de vestigii rupestre localizate în stâncile de calcar sarmațian de pe valea râului Răut, pe teritoriul Republicii Moldova în arealul localităților Trebujeni și Butuceni din raionul Orhei și Mașcăuți din raionul Criuleni.

Complexele sunt situate – în principal atât pe versantul nordic al promontoriului Butuceni din stânga Răutului, cât și pe versantul nordic al terasei Mașcăuți din dreapta Răutului (aflat la sud de promontoriul Butuceni în zona Ruptura Bacotei).

n “Descrierea Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir gasim o mica notita cu privire la “ruinele unui targ vechiu, pe care locuitorii il numesc Orhei Vechiu. De pe situatia lui se vede ca raspunde lui Petrodava din vechia Dacie”. Autorul precizeaza aceasta localitate “pe malul de apus al lacului, in padurile dimprejur”, lacul se gaseste nu departe de targul Orhei “spre rasarit”, unde este si o “insula frumoasa”.

In apropiere de Trebujeni, cursul raului se incolaceste in asa fel, ca formeaza o peninsula rotunda, prinsa numai cu o fasie ingusta de pamant cu restul terenului. Malul acestei peninsule e lin, cu o usoara urcare spre limba de pamant, care o leaga cu imprejurimile; in general nivelul acestei portiuni de pamant este mai jos decat nivelul terenului din jurul raului.

Malul stang al Rautului, adica malul opus, este atat de stancos si abrupt, incat formeaza un zid de aparare naturala, in forma de semicerc. Pe aceasta peninsula atat de bine aparata  se vad urmele orasului despre care vorbeste Cantemir.

(Visited 576 times, 1 visits today)

Modificat: februarie 13, 2023

Închide