Scris de 7:55 pm Locuri

Descoperă Parcul Țaul – cel mai mare parc din Moldova

Parcul Țaul este situat în partea de sud a satului Țaul, raionul Dondușeni. Are o suprafață de 46,2 ha și este situat la câțiva kilometri de orașul Dondușeni și la aproximativ 200 km de Chișinău. Este o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. Se află în administrarea Primăriei satului Țaul.

Imagine: Wikipedia

Colecția dendrologică a parcului cuprinde aproximativ 150 de specii de arbori, arbuști și liane, din care peste 100 sunt specii exotice. O parte semnificativă a acestui parc a rămas sub gestionarea Colegiului agricol, care funcționează sub Ministerul Agriculturii. În 2003, întreaga suprafață a parcului a fost transferată sub administrarea Sanatoriului preventoriu de bază “Constructorul,” care este sub incidența Ministerului Mediului.

Parcul inițial s-a întins pe o suprafață de 46 hectare și a fost proiectat de arhitectul-peisagist rus Ipolit Vladislavski-Padalko. Acest parc a inclus o rețea de drumuri interioare care totaliza 15 kilometri. Lucrarea de amenajare a parcului a fost considerată una dintre cele mai impresionante reușite ale arhitectului peisagist rus, fiind apreciată de înalta societate a epocii.

Parcul Țaul a fost amenajat în apropierea unei văi, care părea să fi fost cândva un golf al unui râu puternic, care ulterior s-a uscat. Pârâul care curgea prin vale a fost oprit cu un zăgaz, dând naștere unui lac cu o suprafață de 2,6 hectare. Acest parc oferă peisaje naturale frumoase, cu un caracter unic.

Începând cu anul 1902, emisarii lui Pommer călătoreau în străinătate pentru a achiziționa arbori și arbuști. La Țaul au fost importați arbori și arbuști din 29 de țări diferite, inclusiv SUA, Canada, Japonia, Germania, Italia, Austria, Franța, Persia (Iran), și altele. În decurs de 7 ani, au fost aduse 189 de specii de arbori și arbuști. Până în 2004, colecția dendrologică cuprindea 148 specii, dintre care 24 erau considerate forme unice. Acestea reprezentau 99 de specii din flora euro-asiatică, 31 din flora continentului american și 91 specii găsite în teritoriul Republicii Moldova.

Imagine: Wikipedia

În colecția dendrologică a parcului Țaul, se remarcă coniferele veșnic verzi, cu 19 specii de brad și 4 forme decorative. Parcul este dominat de brazi și pini tipici pentru pădurile nordice (SUA, Canada, Extremul Orient al Federației Ruse). De asemenea, se regăsesc câteva specii de brad alb, care au o creștere verticală și prezintă ace plate și conuri mari.

În centrul parcului se găsește un grup de tsugă-canadiană, alături de 3 specii de duglas-verde (pseudotsugă), una dintre ele atingând o înălțime de 18 metri, fiind cea mai înaltă din Moldova.

Colecția de foioase din parc este, de asemenea, diversificată, cu 8 specii și forme de arțar, 6 de frasin și 10 de stejar. Un punct de atracție deosebit este arțarul lui Svedler, care impresionează prin frunzele sale de culoare cireșie primăvara, care apoi devin verzi pe parcursul verii, inversându-se în toamnă.

Imagine: Wikipedia

La intrarea centrală în parc, se remarcă un grup de fagi, cu coroana de un bordo închis, aproape negru. De asemenea, frasinul cu frunze rotunde este o prezență frumoasă. Un număr impresionant de 2000 de lilieci au fost aduși din Teheran (Persia) și sădiți pentru a forma “Cărărușa de liliac,” cunoscută și sub numele de “Aleea Îndrăgostiților.”

Din Japonia au fost importați 500 de copăcei de saforă obișnuită și 10 de saforă plângăreață, dintre care doar 2 exemplare au supraviețuit până în prezent.

Florile au fost aduse din Franța, din orașele Bordeaux și Lyon, în timp ce vița-de-vie provine din Marseille.

Parcul de la Țaul își îndeplinește o misiune semnificativă în ceea ce privește cercetarea științifică, dezvoltarea culturală și educația populației. Colecția sa dendrologică este deosebit de valoroasă și unică în această parte a Europei.

 

Conacul Pommer

Imagine: Wikipedia

Conacul lui Andrei Pommer  este un monument de arhitectură de importanță națională amplasat pe teritoriul parcului Țaul.

A fost construit la începutul secolului al XX-lea,  pe terenurile din partea de sud ale satului, ce au fost cumpărate de bancherul Andrei Pommer (1851–1912) de la micii proprietari.

În perioada 1901–12, a fost finalizată construcția întregului ansamblu arhitectural și a fost plantat cel mai mare parc din Basarabia țaristă. În acest ansamblu, clădirea principală, cunoscută sub numele de palat, a rămas neterminată.

Până în 1945, moștenitorii bancherului nu au intervenit în interiorul conacului. Cu toate acestea, la începutul anilor 1960, au fost adăugate spații de locuit și de studii pentru Tehnicumul agricol (astăzi cunoscut sub numele de Colegiul agricol). Au avut loc intervenții în ceea ce privește clădirea conacului, iar anumite elemente arhitecturale originale din parc au fost demolate. Cu toate acestea, complexul de la Țaul rămâne astăzi unul dintre cele mai bine conservate conace construite la începutul secolului al XX-lea.

Din 1980, aici a funcționat un sanatoriu specializat în tratarea bolilor reumatice și ale aparatului locomotor, însă în prezent și-a încheiat activitatea.

Imagine: Nordnews.md

În 2013, conacul și parcul adiacent au fost transferate sub administrarea autorităților locale, marcând începutul unui important proiect de renovare.

Acest proiect beneficiază de finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de peste 23,8 milioane de lei. În primul an de implementare, s-au alocat aproximativ 5,5 milioane de lei pentru realizarea unor lucrări semnificative, cum ar fi construcția a 0.293 km de gard din metal, 2.807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0.387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul.

În etapa a doua a proiectului, care a început în 2014, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a alocat 9 milioane de lei pentru amenajarea unui drum de acces pentru automobile (inclusiv parcări și iluminare), renovarea clădirii administrative, a Conacului Pommer și a casei-muzeu. Această casă-muzeu va găzdui expoziții referitoare la viața boierului Pommer, istoria parcului și a satului.

Scopul principal al acestui proiect este reabilitarea infrastructurii zonei turistice Țaul, care ocupă o poziție centrală în Regiunea de Dezvoltare Nord. Acest proiect este menit să conecteze două importante trasee turistice, contribuind astfel la integrarea regiunii în circuitul turistic, atât la nivel național, cât și internațional.

 

Cum ajungi la Țaul cu transport în comun?

Transport auto: Autobuze

Spre Țaul: Dondușeni – Țaul – 5.45, 6.45, 7.50, 10.20, 12.30, 14.20, 17.05 zilnic; preț – 2,30 lei.

Chișinău – Bălți – Țaul – 10.50, 14.40 (gara de Nord Chișinău) zilnic; preț – 105 lei.

Din Țaul: Țaul – Bălți – Chișinău – 06.00 zilnic; preț bilet – 100 lei.

Țaul – Edineț – 7.00 zilnic; preț – 11 lei.

Țaul – Dondușeni, 8.05, 10.30, 12.50, 14.40, 15.30,     17.20, 18.35 zilnic; preț -2,30 lei.

TAXI: din Dondușeni la Țaul – 50 lei. (tel. (0251) 22144).

Transport feroviar (gara Dondușeni).

Bălți – Dondușeni  – Ocnița, 10.20 zilnic;

Ocnița – Dondușeni – Bălți, 18. 03 zilnic;

Chișinău – Dondușeni – Ocnița, 22.00 zilnic;

Ocnița – Dondușeni – Chișinău, 05.55 zilnic;

Chișinău – Dondușeni – Moscova, 03.30 zilnic;

Moscova – Dondușeni – Chișinău, 12.15 zilnic;

 

 

Mai multe detalii pe site-ul: http://taul.sat.md/

(Visited 2.046 times, 1 visits today)

Modificat: noiembrie 25, 2023

Închide