Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Este singura cetate care se află pe teritoriul controlat de Republica Moldova.

cetatea soroca

Vedere panoramica spre Cetatea Soroca

cetatea soroca turnuri

Vedere din interiorul Cetății Soroca

cetatea soroca interior

Vedere din interiorul Cetății Soroca

cetatea soroca interior

Vedere spre curte

Cetatea este închisă pentru vizitatori până la finele anului 2023

Începând cu luna mai 2023, Cetatea Soroca este temporar închisă pentru vizitatori, deoarece a început a doua etapă de restaurare a acestei fortărețe medievale impresionante. Pe durata următoarelor luni, cetatea va deveni un șantier activ, iar atât locuitorii din Soroca, cât și vizitatorii, nu vor avea acces în interiorul ei pentru a evita orice risc potențial. Aceste lucrări de restaurare sunt realizate în cadrul proiectului “Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană. Re-deschiderea este planificată pentru 2024.

parc cetatea soroca

Istoria Cetății Soroca

Din diverse surse, se presupune că la Soroca a fost construită inițial o cetate de lemn în primul sfert al secolului al XV-lea, însă prima mențiune documentară a cetății Soroca apare în 1499.

În 1499, la 14 septembrie, Ștefan cel Mare încheie un tratat de ajutor reciproc cu marele ducele Alexandru al Lituaniei, unde este menționat un „pan Coste, staroste de Soroca”.

În timpul domniei lui Petru Rareș, pe resturile vechii cetăți se construiește o cetate nouă, din piatră, de 15-20 m. care se păstrează și astăzi într-o stare excepțională. Cetatea Sorocii este unică printre cetățile medievale moldovenești prin sistemul arhitectonic de construcție. Planul său circular are un diametru de 37,5 m., patru turnuri circulare și un turn de acces de plan rectangular.

După ridicarea puternicei fortificații, orașul Soroca începe să crească în importanță având o funcție administrativă și comercială prin punctul vamal instalat aici. Totodată prin fortificarea nucleului urban de la Soroca, se încerca crearea unui nou centru de greutate a rețelei urbane moldovenești și în special a comerțului de tranzit, după pierderea în 1484 a cetăților din sudul Moldovei.

La sfârșitul secolului al XVII-lea, în cetate se aflau circa 2000 de oşteni polonezi. Tot atunci au avut loc unele schimbări în Cetatea Soroca, anume – u fost alipite pereţilor incintei 13 încăperi pentru păstrarea prafului de puşcă, iar deasupra lor au fost construite încăperi pentru cazare.

Între 2013 și 2015 a avut loc restaurarea cetății în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”: Cetățile Hotin, Soroca și Suceava, realizat de Programul operațional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007–2013, finanțat de Uniunea Europeană. Partenerii proiectului sunt Primăria Soroca (R. Moldova), municipiul Suceava (România) și Rezervația de Stat de Istorie și Arhitectură – Cetatea Hotin. Din cele trei milioane de euro, care este valoarea totală a proiectului, două milioane de euro i-au revenit Cetății Soroca.

cetatea soroca imagine veche

Cum arăta Cetatea Soroca cu 100 de ani în urmă?

Observatorul.md a obținut și digitalizat unele imagini cu Cetatea Soroca de acum un secol:

cetatea soroca imagini vechi cetatea soroca imagini vechi cetatea soroca imagini vechi

 

Când poate fi vizitată Cetatea Soroca și care sunt prețurile?

Din luna Mai 2023, Cetatea Soroca, este închisă pentru vizitatori, deoarece a început a doua etapă de restaurare a fortăreței medievale. Deoarece cetatea se transformă în șantier pentru următoarele luni, sorocenii și oaspeții nu vor putea intra în ea, ca să nu fie puși în pericol. Activitățile au loc în cadrul proiectului ”Ștefan cel Mare, istorie comună-patrimoniu comun, Soroca-Vaslui”, finanțat de Uniunea Europeană.

În perioada când cetatea este deschisă pentru vizitatori, poate fi vizitată de Miercuri până Duminică, între orele 09:00-18:00, cu pauză între 13:00-14:00. În zilele de Luni și Marți cetatea este închisă pentru vizitatori.

Respectiv:

Începând cu Mai 2023 – este închisă pentru vizitatori pe perioada reparației – vom actualiza când aflăm mai exact pe ce perioadă.

Luni – închis

Marți – închis

Miercuri – 09:00 – 18:00 – Pauza 13:00 – 14:00.

Joi – 09:00 – 18:00 – Pauza 13:00 – 14:00.

Vineri – 09:00 – 18:00 – Pauza 13:00 – 14:00.

Sâmbătă – 09:00 – 18:00 – Pauza 13:00 – 14:00.

Duminică – 09:00 – 18:00 – Pauza 13:00 – 14:00.

cetatea soroca interior

În apropiere:

Lumânarea Recunoștinței din Soroca

Lumânarea Recunoștinței din Soroca

Istoria monumentului „Lumânarea Recunoștinței” La intrarea în orașul Soroca, pe malurile Nistrului, se înalță un simbol distinctiv – Monumentul “Lumanarea Recunostintei”. Această sculptură arhitecturală unică reprezintă o marcă a regiunii și o întruchipare a valorilor culturale și istorice. Inaugurat în anul 2004 pe cel mai înalt vârf al dealului Zastânca, acest monument reprezintă o realizare …

(Visited 6.081 times, 1 visits today)

Modificat: decembrie 16, 2023

Închide