Scris de 9:53 am Moldova necunoscută

Moldova Necunoscută – Ce rol ar fi trebuit să aibă clădirea cu 16 etaje, abandonată, din preajma orașului Ialoveni

Ce rol trebuia să aibă

Clădirea abandonată din preajma orașului Ialoveni trebuia să fie un centru ştiinţific de elită, un Institut de Viticultură și Vinificație, unde trebuiau să lucreze sute de specialiști din URSS. Se planifica chiar și construcția unei linii de troleibuz din Chișinău până la Institut.

Forma clădirii trebuia să fie rotundă, iar în interior ar fi trebuit să fie spaţii pentru laboratoare de cercetare şi birouri. Iar pe lateral stânga urma să fie poziţionat un centru sportiv şi de agrement. Aici ar fi trebuit să fie terasa celui mai mare complex viti-vinicol din ţară, dar şi unul din cele mai mari din fosta Uniune Sovietică. Ca şi la celelalte etaje aici a fost construită doar carcasa din beton.

Sus, pe acoperiș trebuia să fie o sală de degustare cu priveliște panoramică la podgoriile din jurul clădirii și spre lacul Dănceni. Adevărul e că, chiar și acum, de pe clădirea abandonată, priveliștea este extraordinar de frumoasă!

Când a fost construită?

Construcția clădirii a început în anul 1985 și a costat câteva milioane de ruble. La construcție au fost implicați specialiști din spațiul URSS.

De ce este abandonată?

Emil Rusu, cercetător științific principal la Institutul de Horticultură și Industrie Alimentară din Chișinău, povestește că încă pe când lucra la fostul Institut Vitivinicol din Ialoveni a auzit că savanții din cadrul întreprinderii vor trece să muncească în clădirea nouă construită lângă lacul din Dănceni. Potrivit lui, acolo trebuiau să fie amenajate mai multe laboratoare, în care urmau să fie efectuate diferite cercetări științifice în domeniul vitivinicol. „După ce clădirea a fost ridicată, muncitorii au realizat că în zonă nu exista sistem de canalizare și prin urmare lucrările au fost stopate. O altă problemă cu care s-au confruntat a fost lipsa căilor de acces în zonă. Inițial se planificase să fie construit un drum care să ajungă până în fața clădirii și să fie prelungită o linie de troleibuz. Această intenție a rămas însă doar pe hârtie”, spune cercetătorul științific. Potrivit lui Rusu, la etajul superior trebuia să fie o sală de degustații de vin cu panoramă spre locurile pitorești din jur.

Emil Rusu se arată dezamăgit că de la începutul anilor `90 oamenii au furat cărămida din care erau construiți pereții interiori, dar și țevile. „Din clădire a rămas doar scheletul și nu cred că mai poate fi restabilită. Păcat că atunci când a început construcția nu era clar care este funcția ei”, a încheiat cercetătorul.

Un alt motiv care nu prea e descris în presă, nu știu din ce cauză, este și faptul că clădirea este ÎNCLINATĂ la CÂTEVA GRADE, și prezintă un risc sporit de prăbușire.

Se permite accesul pe teritoriu?

La moment accesul în clădire este interzis, fiind blocate și căile de acces. Oricum, chiar dacă nu există vreun paznic care să nu permită intrarea, recomandăm insistent să NU încercați să intrați, este o clădire EXTREM de periculoasă.

Cum arată clădirea cu 16 etaje de la Ialoveni la moment

(Visited 887 times, 1 visits today)

Modificat: octombrie 26, 2023

Închide