Scris de 9:33 am Locuri, Moldova necunoscută

Moldova Necunoscută – Buncărul de la Olișcani, care trebuia să fie un centru de comandă al armatei URSS

Cum a fost construit buncărul de la Olișcani?

Construcția buncărului din pădurea Olișcanilor a început în perioada sovietică și era un obiect secret. Pe atunci autoritățile au investit în construcție circa 32 de milioane de ruble sovietice.

La acel moment, baza, conform unor informaţii, era aproape gata să fie dată în exploatare. Acolo urma să fie dislocat un punct de comandă de rezervă pentru Statul-Major al Direcţiei Sud-Vest al Statului-Major al Forţelor Armate ale Tratatului de la Varşovia.

În perioada sovietică, accesul pe acest drum, dar şi în pădure, era strict interzis. Probabil din această cauză, locuitorii satului Olişcani povestesc cu teamă despre această construcţie şi chiar dacă au trecut aproape trei decenii de când este abandonată, oamenii spun că nu cunosc care era misiunea buncărului.

De ce a fost abandonat?

Când însă au apărut primele semnale de destrămare a URSS, la obiectul din pădurea Olişcanilor, unde deja fusese cheltuite sume enorme de bani publici (circa 32 milioane de ruble), lucrările au încetat. După retragerea trupelor sovietice, baza a fost abandonată, iar în anul 1991, prin decret prezidenţial, tot armamentul, muniţiile, tehnica militară, bazele militare şi celelalte bunuri care aparţineau unităţilor militare ale armatei sovietice dislocate pe teritoriul republicii au fost declarate patrimoniu naţional.

Cum arată buncărul de la Olișcani la moment?

Din toate construcțiile de pe timpuri au rămas doar scheletele a două blocuri administrative şi a unui bloc locativ. Pe terenul împădurit de-a binelea zac plăci de beton, pietroaie. Teritoriul de circa 20 ha este brăzdat de o mulțime de șanțuri.

Buncărul este compus din două clădiri identice din beton și oțel cu diametrul de 36 m (unii spun că sunt 3 clădiri, dar nu este adevărat) care coboară în pământ pe o distanță de aproximativ 60 m sau 12 niveluri. Aceste două buncăre sunt conectate printr-o rețea de tuneluri.

Se știe că există construcții similare în Ucraina, Rusia, Azerbaidjan și Belarus.

PC: general-kosmosa.livejournal.com

sursa: irinelu.blog

Cum ajungi la buncărul de la Olișcani?

De la stația de autobuz din nord puteți lua un autobuz spre Șoldănești, apoi spre satul Oliscani. De acolo puteți face o plimbare prin sat, apoi prin pădure (există câteva poteci care v-ar putea ajuta).

Sau, dacă aveți o mașină, urmați GPS-ul și, când virați de pe drumul principal la stânga (drumul care duce spre pădure), mergeți pentru următorii 100 de metri și apoi opriți pe partea dreaptă. S-ar putea să fie nevoie să mergeți pe jos până la sit.

Problema este drumul dinspre pădure, care este compus din 3 blocuri de beton în lățime, iar după primii 100 m lipsește linia din mijloc a betonului, rezultând într-o mare problemă pentru a ajunge mai departe cu mașina. În plus, crengile vor fi și ele o problemă.

sursa: irinelu.blog

Vezi mai jos harta interactivă!

 

Surse: diez.mdirinelu.blog

(Visited 817 times, 1 visits today)

Modificat: octombrie 26, 2023

Închide