Scris de 9:43 am Locuri

Vizitează Grădina Botanică din Chișinău: un colț de natură în inima orașului

Grădina Botanică din Chișinău a Academiei de Științe a Moldovei este principala instituție de cercetare în domeniul botanicii din Republica Moldova. Situată la marginea orașului Chișinău, în sectorul Botanica, lângă așa-numitele Porți ale orașului, a fost înființată la 1 septembrie 1951. Proiectarea și construcția grădinii au fost realizate sub conducerea academicianului A. Ciubotaru, care a fost directorul instituției timp de peste 32 de ani.

Grădina Botanică a fost creată pe baza principiului ecologico-sistematic, organizând plantele în grupuri în stil de peisaj, facilitând astfel orientarea și studiul vegetației.

Ca orice grădină botanică, Grădina Botanică din Chișinău este împărțită în sectoare. Unele sunt în aer liber și populate cu plante anuale rezistente la ger, altele sunt în spații acoperite unde plantele sunt protejate cu grijă.

Cele mai populare sectoare pentru vizitatori includ Alpinarium (aproximativ 50 de specii), Dendrarium (aproximativ 560 de specii), Flora Moldovei (30 de specii de arbori, 18 specii de arbuști și 110 specii de plante ierboase), Pinarium, Rozarium, Floricultura, Siringarium și Plantele Tropicale și Subtropicale (aproximativ 2550 de specii) colectate din întreaga lume.

În urma ninsorilor abundente din aprilie 2017, 80% din arborii și arbuștii decorativi din colecțiile și expozițiile grădinii au fost distruși sau avariați. Cu toate acestea, Grădina Botanică a renăscut treptat, continuând să încânte locuitorii și vizitatorii capitalei cu colecțiile sale de plante deosebite în orice anotimp al anului.

Care sunt prețurile de intrare la Grădina Botanică?

Biletele de intrare pot  fi cumpărate între orele 10:00-16:00.

Grădina botanică se închide la ora 22:00.

Taxele de vizitare sunt:

  • Copii până la 6 ani, pensionari – 5 lei / persoană.
  • Elevi, studenți și adulți în parc – 10 lei / persoană.
  • Elevi, studenți și adulți în sere – 10 lei / persoană.
  • Persoane  străine (excursii ghidate) – 35 lei / persoană.

Alte taxe:

  • Taxa de filmare pe teritoriu (parc): 450 lei / oră.
  • Taxa de filmare în sere: 450 lei / oră.
  • Taxa de filmare a nunților: 450 lei / oră.

Când poți vizita serele?

Complexul de sere al Grădinii Botanice poate fi vizitat pe tot parcursul anului, de luni până vineri, cu excepția zilei de marți, între orele 10:00 – 15:00 (vinerea între 09:00 – 12:00). Prețul unui bilet pentru a vizita serele este de 10 lei.

 

 

Ce poți vedea la Grădina Botanică din Chișinău?

Colecţia plante floricole

Sectorul de floricultură este amplasat în centrul Grădinii Botanice. Aici este expusă o diversitate de plante floricole decorative anuale, bienale și perene, care prin modul de amplasare și grupare, succesiunea înfloririi, bogăția de forme și culori, constituie o expoziție cu caracter permanent, destinată recreării, instruirii și educației. Gama de culori irepetabile și farmecul deosebit al întregii compoziții floricole sunt cele mai apreciate de vizitatori.

Poza-simbol

Frumusețea florilor poate fi admirată pe tot parcursul perioadei de vegetație. Primăvara timpuriu ne bucură privirea cu crocuși, toporași, narcise, lalele, bujori, iar mai târziu, „se aprind” superbele lumânări de eremuruși. Perioada de vară este la fel de impunătoare, prin specii originale de gladiole, crăițe, pufuleți și cromatica vie a crinilor de vară. Toamna ne încântă privirea cu canele, crizanteme și astre perene cu inflorescențe nuanțate deosebit.

 

Expoziţia de plante medicinale şi aromatice

Expoziția de plante medicinale și aromatice a Grădinii Botanice a Academiei de Științe a Moldovei, inițiată de acad. A. Ciubotaru și finanțată de Ministerul Ecologiei, se întinde pe o suprafață de 0,7-0,8 hectare, având perspectiva de a include 350-400 specii. În prezent, expoziția adăpostește aproximativ 300 de specii de plante, atât spontane, cât și cultivate. Speciile erbacee sunt organizate în micropopulații pe parcele egale (3×1,5 m), situate pe un teren cu o înclinație ușoară spre est, în vecinătatea expoziției de plante decorative. Aspectul peisager este accentuat de relieful cald, înclinat spre sud-est, care primește soarele pe tot parcursul zilei. Solul bogat în cernoziom, cu zone ușor nisipoase, favorizează dezvoltarea optimă a speciilor introduse.

Poza simbol

Parcurgând această expoziție, vizitatorii pot cunoaște și recunoaște diverse specii valoroase de plante utilizate sau potențial utilizabile în menținerea sănătății, alimentație, industria celulozei, hârtiei și textilelor. Aceste plante sunt grupate în categorii precum medicinale, aromatice, condimentare, melifere, tinctoriale, toxice etc.

Introducerea în cultură a plantelor medicinale și elaborarea tehnologiilor adecvate de cultură contribuie la salvarea multor specii de plante medicinale și aromatice. În cadrul colecției, speciile medicinale sunt grupate în funcție de afecțiunile pe care le pot trata.

Plante medicinale folosite în bolile aparatului cardiovascular includ Digitalis purpurea Ehrh, ale cărei preparate sunt larg utilizate în medicina pentru tratarea insuficiențelor cardiace, în special în decompensarea cardiacă.

Colecţia plante furajere

În anul 1950, în cadrul Grădinii Botanice a Filialei Moldovenești a Academiei de Științe a URSS, au fost inițiate cercetări în domeniul introducerii și evaluării proprietăților furajere la speciile de plante autohtone și alohtone. În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că rezerva de mobilizare a plantelor furajere este vastă – numai în flora spontană a Moldovei există aproximativ 700 de specii de plante care pot fi folosite ca plante furajere (prof. N. Derevițki, academicianul M. Lupașcu, dr. T. Cuporițcaia, dr. A. Teleuță). Ca specii valoroase au fost evidențiate Vicia angustifolia Reichard, Astragalus cicer L., și Lathyrus sylvestris L.. Sub conducerea acad. M. Lupașcu, a fost fondată o colecție impunătoare a soiurilor și formelor autohtone de Medicago sativa L., care au servit drept sursă genetică valoroasă pentru ameliorarea soiurilor noi. Ulterior, cercetările au continuat pentru elaborarea agrofitocenozelor furajere cu un randament înalt de utilizare a energiei solare.

Poza simbol

În perioada 1975 – 1980, a fost evaluată colecția mondială de Glycine max Merrill., fiind selectate 230 de forme valoroase pentru ameliorarea soiei în Moldova (dr. A. Teleuță). Cercetările au permis evidențierea formelor bogate în proteină și acizi amino esențiali, ulei, cu un conținut scăzut de inhibitori ai tripsinei, și forme adaptate la recoltarea mecanizată a boabelor. Au fost stabilite 423 de legități ale acumulării proteinelor 11S în boabele de soia, fiind evidențiate regiunile geografice de proveniență a ecotipurilor de soia, care prezintă interes pentru mobilizarea genofondului de perspectivă pentru Moldova.

Colecția plante tropicale

Sectorul Plante tropicale (suprafață – 2 500 m²) adăpostește un genofond de aproximativ 2 500 de taxoni, originari din zonele subtropicale, tropicale și ecuatoriale ale Terrei, de pe toate continentele. În primul compartiment, avem ocazia de a admira reprezentanții ferigilor (Polypodiophyta), plante superioare străvechi cu frunze deosebite din punct de vedere morfologic. Elementul atrăgător al acestor plante este varietatea formelor frunzelor, de la simple, cu marginea întreagă (Asplenium nidus), până la compuse, multifidate (Nephrolepis exaltata). Majoritatea au tulpina sub formă de rizom (Cyrtomium falcatus, Polypodium aureum etc.) și, rareori, trunchi lemnos (Blechnum).

Poza simbol

Frunzele sunt mari în raport cu tulpina și, la începutul dezvoltării, sunt răsucite (circinate).

Colecţia plante pomicole, viticole şi nucifere

În a doua jumătate a secolului XX s-au inițiat lucrări planificate pentru studierea dendroflorei Moldovei și introducerea speciilor de plante lemnoase exotice. În urma cercetărilor dendrologice, a fost elaborat un asortiment de arbori și arbuști necesari pentru crearea spațiilor verzi în localitățile urbane și rurale din Republica Moldova. (P. Leontiev, B. Holodenco, A. Palancean)

 

Gradina botanica Chisinau (18).jpg
De la Alex Prodan mdOperă proprie, CC BY-SA 4.0, Legătură

Expoziții la Grădina Botanică

Grădina Botanică oferă o varietate bogată de expoziții tematice, incluzând vegetația specifică Moldovei, Pinariul dedicat coniferelor, Siringariul pentru plante acvatice, Rozariul cu colecții de trandafiri, Alpinariul cu plante montane, Dendrariul ce adăpostește numeroase specii de arbori, Grădina de pomi cu coroana dirijată pentru fructe, Lianariul cu plante agățătoare și Rocariul cu specii adaptate la creșterea în rocării.

 

Vedere din grădină spre Porțile orașului
De la Alex Prodan mdOperă proprie, CC BY-SA 4.0, Legătură

(Visited 14 times, 1 visits today)

Modificat: iunie 28, 2024

Închide