Grădina Botanică din Chișinău a Academiei de Științe a Moldovei este principala instituție de cercetare în domeniul botanicii din Republica Moldova. Situată la marginea orașului Chișinău, în sectorul Botanica, lângă așa-numitele Porți ale orașului, a fost înființată la 1 septembrie 1951. Proiectarea și construcția grădinii au fost realizate sub conducerea academicianului A. Ciubotaru, care a fost directorul instituției timp de peste 32 de ani.
Grădina Botanică a fost creată pe baza principiului ecologico-sistematic, organizând plantele în grupuri în stil de peisaj, facilitând astfel orientarea și studiul vegetației.
Ca orice grădină botanică, Grădina Botanică din Chișinău este împărțită în sectoare. Unele sunt în aer liber și populate cu plante anuale rezistente la ger, altele sunt în spații acoperite unde plantele sunt protejate cu grijă.
Cele mai populare sectoare pentru vizitatori includ Alpinarium (aproximativ 50 de specii), Dendrarium (aproximativ 560 de specii), Flora Moldovei (30 de specii de arbori, 18 specii de arbuști și 110 specii de plante ierboase), Pinarium, Rozarium, Floricultura, Siringarium și Plantele Tropicale și Subtropicale (aproximativ 2550 de specii) colectate din întreaga lume.
În urma ninsorilor abundente din aprilie 2017, 80% din arborii și arbuștii decorativi din colecțiile și expozițiile grădinii au fost distruși sau avariați. Cu toate acestea, Grădina Botanică a renăscut treptat, continuând să încânte locuitorii și vizitatorii capitalei cu colecțiile sale de plante deosebite în orice anotimp al anului.
Care sunt prețurile de intrare la Grădina Botanică?
Biletele de intrare pot fi cumpărate între orele 10:00-16:00.
Grădina botanică se închide la ora 22:00.
Taxele de vizitare sunt:
- Copii până la 6 ani, pensionari – 5 lei / persoană.
- Elevi, studenți și adulți în parc – 10 lei / persoană.
- Elevi, studenți și adulți în sere – 10 lei / persoană.
- Persoane străine (excursii ghidate) – 35 lei / persoană.
Alte taxe:
- Taxa de filmare pe teritoriu (parc): 450 lei / oră.
- Taxa de filmare în sere: 450 lei / oră.
- Taxa de filmare a nunților: 450 lei / oră.
Când poți vizita serele?
Complexul de sere al Grădinii Botanice poate fi vizitat pe tot parcursul anului, de luni până vineri, cu excepția zilei de marți, între orele 10:00 – 15:00 (vinerea între 09:00 – 12:00). Prețul unui bilet pentru a vizita serele este de 10 lei.
Ce poți vedea la Grădina Botanică din Chișinău?
Colecţia plante floricole
Sectorul de floricultură este amplasat în centrul Grădinii Botanice. Aici este expusă o diversitate de plante floricole decorative anuale, bienale și perene, care prin modul de amplasare și grupare, succesiunea înfloririi, bogăția de forme și culori, constituie o expoziție cu caracter permanent, destinată recreării, instruirii și educației. Gama de culori irepetabile și farmecul deosebit al întregii compoziții floricole sunt cele mai apreciate de vizitatori.
Frumusețea florilor poate fi admirată pe tot parcursul perioadei de vegetație. Primăvara timpuriu ne bucură privirea cu crocuși, toporași, narcise, lalele, bujori, iar mai târziu, „se aprind” superbele lumânări de eremuruși. Perioada de vară este la fel de impunătoare, prin specii originale de gladiole, crăițe, pufuleți și cromatica vie a crinilor de vară. Toamna ne încântă privirea cu canele, crizanteme și astre perene cu inflorescențe nuanțate deosebit.
Expoziţia de plante medicinale şi aromatice
Colecţia plante pomicole, viticole şi nucifere
În a doua jumătate a secolului XX s-au inițiat lucrări planificate pentru studierea dendroflorei Moldovei și introducerea speciilor de plante lemnoase exotice. În urma cercetărilor dendrologice, a fost elaborat un asortiment de arbori și arbuști necesari pentru crearea spațiilor verzi în localitățile urbane și rurale din Republica Moldova. (P. Leontiev, B. Holodenco, A. Palancean)
De la Alex Prodan md – Operă proprie, CC BY-SA 4.0, Legătură
Expoziții la Grădina Botanică
Grădina Botanică oferă o varietate bogată de expoziții tematice, incluzând vegetația specifică Moldovei, Pinariul dedicat coniferelor, Siringariul pentru plante acvatice, Rozariul cu colecții de trandafiri, Alpinariul cu plante montane, Dendrariul ce adăpostește numeroase specii de arbori, Grădina de pomi cu coroana dirijată pentru fructe, Lianariul cu plante agățătoare și Rocariul cu specii adaptate la creșterea în rocării.
De la Alex Prodan md – Operă proprie, CC BY-SA 4.0, Legătură
Modificat: iunie 28, 2024