Istoria Castelului Bran

Fiecare episod istoric este determinat de două elemente esențiale: timpul și spațiul, factori constanți care îi determină locul în evoluția unei comunități umane.

Pe un drum stâncos, în apropiere de Bran, la 30 km sud de Brașov, cunoscutul Castel Bran nu lipsește din itinerariul tururilor organizate în România. Fiind atât de puternic legat de legenda lui Dracula, turiștii nu vor să rateze vizitarea lui. Cu siguranță că turnurile sinistre cu acoperișuri abrupte sunt camera potrivită pentru un vampir. Există o mulțime de elemente arhitecturale concepute pentru a încânta o persoană căreia îi place să ucidă prin împușcare.

În realitate, legătura cu Dracula este un pic cam subțire, Vlad Țepeș, persoana pe care se bazează legenda lui Dracula, nici măcar nu a locuit aici, darămite să construiască castelul. Se pare că a petrecut două nopți aici în timp ce fugea de turci, sau poate că a asediat castelul la un moment dat. Vlad Țepeș a fost conducătorul României, nu al Transilvaniei, așa că România ar trebui să fie asociată cu Dracula. De altfel, adevăratul castel al lui Dracula de la Poienari primește mult mai puțini turiști decât Bran, cele 1.000 de trepte fiind un obstacol pentru mulți.

Cu toate acestea, în ciuda lipsei mărturiilor despre Dracula și a unui aer de groază, Castelul Bran merită cu siguranță o vizită. Familia regală română a locuit cândva aici, iar multe dintre camere prezintă urme ale preferințelor reginei Maria.

Teritoriul dintre Bucegi și Piatra Craiului a determinat o serie de episoade semnificative, din preistorie până în prezent, găzduite de un punct geografic și istoric major: Pasul Branului.

Defileul Branului, unul dintre cele mai importante pasaje transcarpatice, a avut o istorie dinamică. Istoria sa a fost caracterizată de două componente majore: rutele comerciale ale răscrucilor sale și invaziile militare recurente care le-au utilizat.

Pasul Bran, unul dintre cele mai importante pasaje transcarpatice, a avut o istorie dinamică. Istoria sa a fost caracterizată de două aspecte fundamentale: cel comercial, ca o răscruce de rute importante, și cel militar, determinat de invaziile recurente care au folosit aceste rute.

Amfiteatru natural, apărat la est de Munții Bucegi și la vest de Masivul Piatra Craiului, Pasul Bran oferea, datorită formei sale concave, o panoramă largă, atât spre Țara Bârsei, cât și spre valea și dealurile Moeciu.

Inițial, Castelul Bran a fost o construcție militară defensivă bazată pe forma unui cvadrilater neregulat. De-a lungul timpului, cetatea a suferit numeroase modificări, printre care: adăugarea turnului sudic (în 1622, după planurile prințului Gabriel Bethlen), construirea unui turn dreptunghiular la est, iar între 1883 și 1886, acoperișul a fost acoperit cu țiglă.

Castelul Bran

Castelul Bran

Care este programul la Castelul Bran?

1 octombrie – 31 martie

De marți până duminică de la 9:00 la 16:00 (ultima intrare), iar luni de la 12:00 la 16:00 (ultima intrare)

1 aprilie – 30 septembrie

De marți până duminică de la 9:00 la 18:00 (ultima intrare), iar luni de la 12:00 la 18:00 (ultima intrare)

Care sunt prețurile la bilete la Castelul Bran?

Prețule sunt indicate în lei românești, verifică cursul aici

Tarife:

1 Ianuarie – 30 Iunie și 1 Septembrie – 31 Decembrie

  • Elevi: 15 lei
  • Grupuri de copii (minimum 20 pers): 10 lei
  • Studenți (în baza unui document): 30 lei
  • Adulți: 55 lei
  • Seniori (+65 ani, în baza unui document): 40 lei
  • Camerele de Tortură: 10 lei
  • Tunelul Timpului: 20 lei

1 Iulie – 31 August

  • Elevi: 15 lei
  • Grupuri de copii (minimum 20 pers): 10 lei
  • Studenți (în baza unui document): 35 lei
  • Adulți: 60 lei
  • Seniori (+65 ani, în baza unui document): 45 lei
  • Camerele de Tortură: 10 lei
  • Tunelul Timpului: 25 lei

Pentru a verifica actualitatea prețurilor și a programului vă recomandăm să vizitați pagina web a Castelului Bran.


Vedere din curte

(Visited 577 times, 1 visits today)

Modificat: octombrie 24, 2023

Închide