Pe teritoriul Republicii Moldova sunt 8 tancuri monumente, de pe vremea celui de-al doilea război mondial. Tancurile au fost instalate în perioade diferite, în locurile unor bătălii.
Mai jos veți găsi lista acestor tancuri, cu poze și locația pe hartă. Nu încurajăm instalarea monumentelor de acest fel, doar considerăm că sunt și ele unele locuri care pot fi vizitate.
Tancul sovietic din or. Cornești
Cum a fost adus și instalat tancul din Cornești
Valerii Jurba, consilier raional, originar din orașul Cornești, a postat pe pagina sa de facebook 19 fotografii cu următoarul mesaj: ”În ajunul zilei de 9 mai, vreau să împărtășesc cu dumneavoastră fotografiile realizate la inaugurarea monumentului-tanc de la Cornești. Monumentul a fost inaugurat în anul 1985.
Autorul fotografiilor color este Afanasii Iacovlev, iar al celor alb-negru – Ivan Bolișoi, care s-a ocupat de pregătirea și instalarea tancului IS-3 pe postament”.
”Acest tanc nu are nicio valoare istorică. A fost adus de la Odesa, de la o unitate militară (по блату), a urcat pe postament cu motorul propriu. De aceea a și putut fi amplasat la locul unde se află ca să nu fie utilizată o macara”, a scris într-un comentariu pe Expresul.md un alt corneștean, Nicolae Gogu.
Iată câteva fotografii ce au surprins momentul aducerii și instalării tancului la Cornești:
Continuare, despre tancul din Cornești: https://expresul.md/2019/05/fotografii-de-arhiva-cum-a-fost-adus-si-instalat-tancul-de-la-cornesti/
Vezi pe hartă
Monumentul tancului din s. Pohrebea
Primul tanc-monument în RM a fost instalat pe şoseaua care leagă Dubăsarii de Tiraspol, lângă satul Pohrebea, în 1965, în ajunul aniversării a 20-a de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Se spunea despre acest tanc că ar fi fost găsit în Nistru… Ulterior, propaganda sovietică a scris o adevărată legendă despre membrii echipajului, care au fost declaraţi, post-mortem, eroi ai URSS.
Vezi pe hartă
Tancul din or. Cahul
Monumentul „Tancul”, așa cum este cunoscut de către localnici, a fost inaugurat la 9 mai 1975, cu prilejul aniversării a 30 de ani de la victoria armatei sovietice asupra fascismului. Amplasat la ieșirea spre localitatea Cotihana, în apropierea Spitalului Raional, ansamblul monumental se compune dintr-un stabiliment din beton și piatră, pe care a fost fixat un tanc (indicativ 054) cu țeava îndreptată către șosea. Pe dalele montate pe perimetrul spațiului rezervat monumentului în memoria tanchiștilor au fost încrustate numele a 15 cahuleni căzuți pe front, alături de mențiunile, în limba rusă, „Ostașilor cahuleni căzuți în luptele pentru eliberarea patriei 1941-1945” și „Faptelor de vitejie a vostru nume – nemurire”.
Sursa: https://ziuadeazi.md/ionel-novac-cahul-in-monumente/
Vezi pe hartă
Tancul Memorial „Victoria” din s. Leușeni, rn. Hîncești
Tancul este situat între satele Leuşeni şi Nemţeni, raionul Hînceşti, pe o colină, la o înălţime de 160 de trepte. Tancul a fost scos din râul Prut în anul 1967.
Vezi pe hartă
Compelxul Memorial „Eternitate” din s. Cinișeuți, rn. Rezina
Complexul memorial „Eternitate”, situat în satul Cinișeuți, raionul Rezina.
În 1983, de Ziua Victoriei, în satul Cinișeuți a fost inaugurat un Memorial al Nemuririi. Pe un deal din apropierea drumului care duce spre Rezina, este amplasat un tanc pe un piedestal de beton în forma a doi palmieri întinși. Inscripția de pe turela tancului spune: “De la poporul muncitor din Moldova”. Autorul monumentului este arhitectul S.M. Șoichet. Construcția monumentului a fost inițiată de tinerii din Chișinău și a fost edificată cu fonduri adunate în timpul subbotanicelor și duminicilor, la care au participat mii de membri ai Komsomolului din raion.
Vezi pe hartă
Locuri istorice monumente tancuri
Modificat: octombrie 26, 2023