Scris de 9:09 am Locuri

Descoperă stejarii uriași din raionul Florești

Stejarul uriaș de la Cobâlea

Imagine: natura.md

Se presupune că acest enorm stejar avea deja peste 150 de ani când la umbra lui s-a odihnit Ștefan cel Mare.

Conform legendei, Voievodul şi Maria Voichiţa au luat masa sub stejar, în timpul călătoriei lor către mănăstirea rupestră de la Ţâpova, unde s-au căsătorit.

Cu toate acestea, cea mai impresionantă şi cutremurătoare poveste pe care am auzit-o de la localnici datează din secolul trecut, când “eliberatorii” sovietici au emis un ordin prin care biserica să fie închisă, iar obiectele de cult din interior să fie incendiate în curte. Politrucii au indicat cu degetul spre stejarul secular, au intrat în biserică şi au ordonat ca icoanele, drapelele şi cărţile sfinte să fie aruncate şi distruse în apropierea imensei tulpini a arborelui, care a păstrat istoria, memoria şi mândria comunităţii de-a lungul veacurilor.

Sursa: natura.md

Rariștea de stejari seculari de la Ciutulești

În satul Ciutulești, rn. Florești se întâlnesc mici rariști de stejari seculari și frasini, în vârstă de sute de ani, unii arbori au ajuns să poată fi considerați „giganți”.

În preajmă se află sate vechi ce au avut în trecut o istorie comună cu Ciutuleștii: Ștefănești, Cașunca, Cenușa, Roșietici.

Câteva imagini realizate de fotograful Iurie Șveț.

Iurie Șveț este un fotograf din Moldova care a realizat câteva proiecte impresionante, mai multe informații, imagini și proiecte realizate de el le puteți descoperi pe pagina sa de Facebook, pe bessarabica.info, sau, de asemenea, îl puteți sprijini pe Patreon.

(Visited 435 times, 1 visits today)

Modificat: octombrie 24, 2023

Închide