Scris de 9:19 am Informații utile

Summitul CPE din 1 iunie 2023 – află cum să circuli prin Chișinău cu ajutorul hărții interactive

De ce summitul CPE este important pentru Moldova?

Comunitatea Politică Europeană (CPE) este o platformă de coordonare politică între țările europene de pe întregul continent. Aceasta are ca scop promovarea dialogului politic și a cooperării pentru a aborda chestiuni de interes comun și pentru a consolida securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european.

Republica Moldova va găzdui cel de-al doilea summit al CPE la 1 iunie 2023. Acest summit se va baza pe fundamentele reuniunii inițiale a CPE, care a avut loc la Praga în octombrie 2022. Summiturile CPE sunt organizate prin rotație de fiecare țară participantă, gazda alternând între un stat membru al UE și un stat care nu este membru al UE. Acesta este primul summit EPC găzduit de o țară din afara UE.

Discuțiile celui de-al doilea summit CPE se vor axa pe trei subiecte principale: eforturi comune pentru pace și securitate; reziliența energetică și acțiunea climatică; și interconexiuni în Europa pentru un continent mai bine conectat și mai stabil.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova și gazda celui de-al doilea Summit CPE, a recunoscut valoarea unică a reuniunii, declarând că “Summitul CPE este o platformă excepțională care oferă țărilor mici și mari, atât din interiorul, cât și din afara UE, o voce egală în timpul discuțiilor. Acest lucru îl face un forum de neegalat”.

Republica Moldova consideră că găzduirea acestui Summit CPE reprezintă o oportunitate extraordinară de a promova un dialog și o colaborare semnificativă pe teme care afectează comunitatea europeană în sens larg.

Când va avea loc Summitul CPE?

La 1 iunie 2023, Republica Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene, cel mai mare eveniment de politică externă din istoria țării noastre. Summitul va reuni, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni, care vor căuta soluții comune pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Unde va avea loc Summitul CPE?

Cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE) va avea loc la Complexul vinicol Castel Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, la 30 km de Aeroportul Internațional Chișinău și la 38 km de Chișinău.

Durata călătoriei de la Aeroport până la Castel Mimi este de aproximativ 25-30 de minute, iar de la Chișinău până la Castel Mimi – de 45-50 de minute.

Cum să eviți ambuteiajele pe durata summitului CPE?

Pentru data de 1 iunie, când are loc Summitul Comunității Politice Europene (CPE), Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) vine în sprijinul cetățenilor cu hărți în care sunt prezentate rutele alternative de deplasare pentru Chișinău și zonele limitrofe. Traficul rutier va fi limitat pe durata deplasării coloanelor oficiale.

Cu această ocazie, locuitorilor municipiului Chișinău, pentru a putea circula în oraș, le este recomandat să se deplaseze prin sectorul Buiucani, care va fi folosit ca zonă de tranzit.

Pentru deplasarea spre și dinspre sectoarele Ciocana, Rîșcani, Botanica sau partea de sus a sectorului Centru, circulația va fi permisă pe străzile Toma Ciorbă și Mihai Viteazul.

Traficul rutier interurban pentru 1 iunie

La fel, vor fi unele limitări de trafic pe traseele Bulboaca – Chișinău și revers.

Transportul care va circula din direcția or. Bender spre mun. Chișinău, va fi redirecționat pe d/n M5, prin localitatea Calfa sau pe d/n G109 (Delacău – Bulboaca – R2).

Transportul care va circula din direcția raioanelor Ștefan Vodă și Căușeni spre Chișinău, va fi redirecționat pe d/n M5 sau prin localitatea Calfa.

GMSS îndeamnă cetățenii să se informeze din timp cu privire la ajustarea programului transportului public, mai cu seamă a curselor interurbane. De asemenea, acestora le este recomandat să dețină actele de identitate pentru a fi legitimați la necesitate.

În același timp, autoritățile mizează pe conlucrarea cetățenilor cu forțele de ordine, conformarea și respectarea semnelor agenților de patrulare, parcarea regulamentară și respectarea regulilor în trafic. Reiterăm că circulația ambulanțelor și a autospecialelor de pompieri se va desfășura cu regim special de deplasare.

Rutele recomandate de deplasare prin Chișinău pentru 1 iunie 2023

Stellar Solutions a elaborat o hartă interactivă cu traseele alternative de deplasare pentru perioada summitului.

Stellar Solutions — o tânără echipă de IT cu abilități de lucru în web development, UI și UX design, mentenanță și analiză tehnică, care prin proiectele sale dezvoltate atât pentru clienții comerciali, cât și cei de la stat și organizații internaționale, au reușit să implementeze instrumente digitale utile oamenilor și consumatorilor din Moldova.

În colaborarea cu Ministerul Afacerilor Interne, Stellar Solutions a creat o hartă online cu rutele alternative de deplasare auto prin municipiul Chișinău, în contextul organizării Summitului EPC pe 1 iunie 2023. Harta conține trasee și hărți grafice care pot fi accesate individual și utilizate în timp util. Traseele au fost definitivate în strânsă coordonare cu MAI.

Acest produs realizat este o experiență utilă atât pentru Stellar Solutions, cât și pentru viitoarele proiecte sociale de la noi.

 

 

 

(Visited 118 times, 1 visits today)

Modificat: iunie 1, 2023

Închide