Scris de 11:51 am Locuri

Cum arată moara de vânt din Mileștii Mici – una din puținele mori de vânt rămase în Moldova

Moara a fost construită de un localnic la sfârşitul anului 1890. În acea perioadă în sat erau cinci mori de vânt, însă doar una s-a mai păstrat până în zilele noastre. Preotul satului, care a studiat istoria localităţii, povesteşte că aceasta a rezistat tuturor intemperiilor.

„A trecut prin două războaie mari, de fapt. A trecut prin patru schimbări de stat, am fost în imperiul rus, astea sunt caracteristicile perioadei respective. După care am fost în regatul României Mari, ulterior şi în Uniunea Sovietică, un alt imperiu, iar acum suntem într-un fel independenţi”, a spus pahogul bisericii din satul Mileştii Mici, Manole Brihuneț.

Preotul spune că moara avea patru elice şi o singură râşniţă, iar mecanismul după care funcţiona asigura măcinarea porumbului şi a grâului. Iar profesoara de istorie din Mileştii Mici povesteşte că moara din sat era salvarea ţăranului pe vremuri, întrucât le asigura acestora sursa necesară de hrană.

Citește mai mult: https://www.publika.md/moara-de-vant-din-milestii-mici-trebuie-restaurata-autoritatile-spun-ca-nu-au-bani-pentru-repararea-monumentului-istoric_3130030.html#ixzz7lMyCsVbS

(Visited 395 times, 1 visits today)

Modificat: octombrie 30, 2023

Închide