Descoperă Muzeul Național de Artă – unul din cele mai prestigioase muzee din Moldova
Patrimoniul Muzeului Național de Arte Patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei este un tezaur cultural ce cuprinde peste 39 de mii de piese, sistematizate în diverse colecții: Artă Antică: Sculptură, artă decorativă, numismatică, datând din perioada sec. IV-I î.H.– II-d. H. Artă Medievală Târzie și Populară: Incluzând icoane, obiecte de cult, carte veche, textile, …
Duruitoarea Veche și Lacul Costești-Stânca
Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Pantele calcaroase abrupte prezente aici sunt marcate de grote înfrumuseţate cu stânci de cele mai neobişnuite forme. Grota este săpată în stânca de deasupra satului, la o înălțime de 33 de metri. Cele mai spectaculoase sunt stâncile calcaroase, înzestrate cu grote de …
Valul lui Traian – unde se află și ce poți vizita în această regiune
Monument istoric „Valul lui Traian” Valul lui Traian reprezintă un monument arheologic (secolul II d.H) de importanță internațională, situat la ieșirea din satul Vadul lui Isac. Are o lungime de 126 km și se întinde de la satul Vadul lui Isac până la or. Tatarbunar, pe teritoriul Ucrainean. Înălțimea valului nu depășește 1,5-3 m. Monumentul …
Moara de vânt din satul Beșalma
Moara de vânt, din satul Beșalma, poate fi văzută de pe strada principală, căci se înalță pe dealul de după sat. Ea stă aici de la începutul secolului XX-lea. La începuturile sale, moara făcea făină de grâu și porumb. Este și până acum funcțională, fiind pornită uneori. Localnicii spun că mai multe piese ale morii …
Vinăria Et Cetera – o destinație perfectă pentru pasionații de turism viticol
Originile Vinăriei Începând cu anul 2003, Familia Luchianov a investit pasiune și dorință de emancipare în povestea vinului moldovenesc, canalizându-și tot efortul în cultivarea unor struguri de o calitate indubitabilă. În anul 2002 Alexandru Luchianov, cel care este vinificatorul șef și proprietarul brand-ului Et Cetera, intră în posesiunea pământului, un loc frumos și promițător. O …
Ce poți vizita la Chateau Cojușna – Migdal-P
Tururi vinicole la Chateau Cojușna Turul vinicol oferit de complexul turistic „Chateau Cojușna” promite o experiență captivantă și bogată în informații pentru vizitatori. Iată cum arată acest traseu: Traseu: Vizitarea complexului turistic „Chateau Cojușna” include mai multe aspecte fascinante: Partea istorică: Explorarea beciurilor unde vinul își găsește maturarea în butoaie. Observarea procesului de maturare a …
Valea râului Ciorna
Râul Ciorna își are începutul la hotarul dintre raioanele Șoldănești și Florești. Acesta curge prin orașul Șoldănești, satele Parcani și Glinjeni din raionul Șoldănești, apoi prin satele Mateuți și Ciorna din raionul Rezina. Albia râului trece printr-o vale imensă. În unele locuri, adâncimea acesteia atinge 200 de metri. „Pereții” din calcar ale văii sunt acoperiți …
Când și cum poți vizita Mănăstirea Saharna – unul dintre cele mai frumoase locuri din Republica Moldova
Republica Moldova este plină de locuri frumoase ce merită vizitate. Unul dintre aceste locuri este mănăstirea și cascadele de la Saharna. Situat la cca. 110 km nord de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, mănăstirea „Sfânta Treime” de la Saharna este pe bună dreptate considerată printre cele mai mari centre de pelerinaje religioase din …
Descoperă Mănăstirea Hîncu – cum o poți vizita, care este programul și alte informații utile
Mănăstirea Hîncu, situată în Bursuc, raionul Nisporeni, Republica Moldova, este o așezare monastică de călugărițe cu o istorie însemnată. Fondată în 1678, a fost numită în onoarea lui Sărdarul Mihalcea Hâncu, un personaj marcant în răscoala împotriva despotului Gheorghe Duca, și unul dintre înființatorii acestei mănăstiri. Așezată într-un peisaj pitoresc la poalele codrilor, Mănăstirea Hîncu …
Descoperă „Epoca de Piatră” și Vinăria Brănești
Vinăria Brănești Vinăria Brănești este amenajată într-o veche mină de calcar, galeriile căreia se întind pe o distanță de 75 de km și sunt dispuse pe o suprafață de 75 de ha. Întreaga arhitectură este construită la adâncimea de 60 metri, ceea ce favorizează păstrarea temperaturii constante de 12-14 grade pe tot parcursul anului și …
Descoperă Cetatea Soroca – când să o vizitezi și care sunt prețurile
Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea. Este singura cetate care se află pe teritoriul controlat de Republica Moldova. Cetatea este închisă pentru vizitatori până la finele …
Orheiul Vechi și Trebujeni – unul din cele mai frumoase locuri din Moldova
Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Complexul cuprinde cîteva zeci de hectare ale orașului medieval Orhei (sec. XIII–XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraș nou, cu …
Descoperă Mănăstirea Căpriana – un loc pitoresc în inima codrilor Moldovei
Mănăstirea Căpriana Situată în inima Republicii Moldova, la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Chișinău, se află Mănăstirea Căpriana, o bijuterie istorică cu o istorie bogată. Așezată într-un peisaj deluros și împădurit, cunoscut odinioară sub numele de Codrii Lăpușnei, această mănăstire reprezintă unul dintre cele mai vechi sanctuare religioase din zonă. Considerată de mulți istorici …
Descoperă Mănăstirea Țîpova – care este programul, prețurile și când e mai bine să o vizitezi
Situată pe malurile Nistrului, Mănăstirea Tipova se distinge ca un ansamblu monastic rupestru remarcabil, probabil cel mai impresionant din Moldova și unul dintre cele mai mari din Europa. Cu multiple niveluri ce se întind pe o suprafață generoasă, această mănăstire odinioară adăpostea peste 700 de călugări în schiturile sale, iar în prezent în împrejurimi se …
Descoperă Muzeul Național de Istorie – unul din cele mai importante muzee din țară
Istoria Muzeului Național de Istorie Muzeul a fost fondat la data de 21 decembrie 1983, printr-un ordin emis de Ministerul Culturii sub numărul 561, “Cu privire la reprofilarea muzeelor”. Acest act a fost emis în urma hotărârii comune a Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei și a Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste Sovietice …
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău
Expoziția permanentă Expoziția permanentă, intitulată “Natura. Omul. Cultura”, desfășoară o prezentare captivantă pe o suprafață de 2000 m2, dezvăluind evoluția relației dintre Om și Natură în diferite etape ale dezvoltării societății. Aceasta explorează evoluția lumii organice, dinamica utilizării resurselor naturale și sinteza creatoare a relației dintre Om și Natură. De asemenea, aduce în discuție situația …
Descoperă Vinăria Cricova – cel mai mare complex subteran din lume
Cricova – cel mai mare complex subteran Cricova constituie cel mai extins complex subteran din lume, notabil pentru rețeaua sa vastă de labirinturi și calitatea remarcabilă a vinurilor sale. Originea acestei locații impresionante se situează în anul 1952. Perla vinificației moldave, Cricova, este localizată în inima Republicii Moldova. Situată la o adâncime de 60 de …
Rezervația „La Castel”, raionul Edineț
Defileul La Castel, localizat deasupra văii râului Racovăț, în proximitatea satului Gordinești, reprezintă o arie naturală deosebită. Această formațiune naturală notabilă este rezultatul depozitelor considerabile acumulate de-a lungul erei. În această regiune, se pot observa peisaje atrăgătoare, diversitatea florei și faunei, precum și o serie de legende locale transmise pe parcursul generațiilor. Numele “La Castel” …
Descoperă Conacul lui Zamfirache Ralli (Casa-muzeu din Dolna)
Conacul lui Zamfirache Ralli reprezintă o fostă reședință boierească din primele decenii ale secolului al XIX-lea, construită de Zamfirache Ralli, un influent boier de origine greacă. Acest conac este situat în satul Dolna, care făcea parte din gubernia Basarabia în acea perioadă (în prezent raionul Strășeni, Republica Moldova). Deosebit de notabil, locația a devenit faimoasă …
Totul despre Conacul „Manuc Bei”
Conacul lui Manuc Bei este amplasat în orașul Hîncești din partea central-vestică a Republicii Moldova; și include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe ș.a. Cu toate că conacul îi poartă numele, acesta însă nu a fost ridicat de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc …
Descoperă Vinăria Mileștii Mici – cea mai mare colecție de vinuri din lume
Vinăria Mileștii Mici Istoria vinăriei Mileştii Mici pornește de la o veche mină de piatră, situată la doar 20 km de orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova. Extragerea zăcămintelor de calcar de pe cca 200 de km de galerii subterane a favorizat crearea condițiilor ideale pentru păstrarea îndelungată a vinurilor – cu o umiditate relativă 85-95% …
Descoperă Mănăstirea Curchi – când și cum o poți vizita, care este programul și alte informații utile
Mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, unul din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei. Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII – XIX. Este compusă din cinci biserici, două clădiri cu chilii, stăreție, mai multe încăperi auxiliare, o …
Cariera din satul Fetești – „Elveția din Moldova”
Satul Fetești este bogat în zăcăminte de calcar, iar cariera abandonată crează peisaje care lasă impresia de o mică Elveție în Moldova. Satul Fetești din raionul Edineț este situat într-o zonă deosebit de pitorească, unde zăcămintele de piatră de calcar reprezintă o mărturie impresionantă a forței naturii. Acest loc este cunoscut și sub numele de …
Totul despre Castel Mimi – una din cele mai atractive destinații turistice din Moldova
Conacul familiei Mimi (mai nou, odată cu reconstrucția, conacul este denumit și Castelul Mimi este un monument de arhitectură de importanță națională din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi (Republica Moldova), construit spre sfârșitul secolului al XIX-lea.
Descoperă Château Purcari – locul unde confortul întâlnește tradiția
Istoria vinăriei Purcari La sfârșitul secolului al XII-lea, viticultura apare ca îndeletnicire economică de bază, aflată sub protecția statului în Valahia și Moldova, cnezate pe teritoriul vechii Dacii. Ulterior, se va descoperi că, deși toate aceste teritorii sunt prielnice pentru viticultură, există, totuși, un șir de regiuni, unde se produce un vin cu totul special. …
Descoperă Parcul Țaul – cel mai mare parc din Moldova
Parcul Țaul este situat în partea de sud a satului Țaul, raionul Dondușeni. Are o suprafață de 46,2 ha și este situat la câțiva kilometri de orașul Dondușeni și la aproximativ 200 km de Chișinău. Este o arie protejată din Republica Moldova, reprezentând un monument de arhitectură peisagistică. Se află în administrarea Primăriei satului Țaul. …
Descoperă Chateau Vartely – o vinărie unică din Moldova
Ce poți face la Chateau Vartely Situat la doar 45 de kilometri de Chişinău, Château Vartely are o arhitectură deosebită și prezintă un adevărat deliciu peisagistic, fiind situat pe o colină de unde se deschide o priveliște amețitoare. Curtea amenajată cu elemente de muzeu al vinului, îmbină perfect arta arhitecturală cu cea a vinului. Fiind …
Descoperă Lumânarea Recunoștinței – un monument unic din Moldova
Istoria monumentului „Lumânarea Recunoștinței” La intrarea în orașul Soroca, pe malurile Nistrului, se înalță un simbol distinctiv – Monumentul “Lumanarea Recunostintei”. Această sculptură arhitecturală unică reprezintă o marcă a regiunii și o întruchipare a valorilor culturale și istorice. Inaugurat în anul 2004 pe cel mai înalt vârf al dealului Zastânca, acest monument reprezintă o realizare …
Ce este Swipe & Go?
Swipe & Go este o pagină unică în Moldova, unde veți găsi sugestii de locuri de vizitat ordonate într-un mod aleatoriu, prin care puteți trece foarte ușor și repede pentru a găsi o destinație turistică care v-a părut interesantă!
Glisați spre stânga pentru a trece la următoarea destinație turistică, sau la dreapta pentru a afla mai multe despre destinația turistică sugerată.
- Contactează-ne
- Drepturi de autor
- Devino sponsor
- Vinării
- Natură
- Călătorii cu mașina
- Mănăstiri
- Destinații turistice
- Muzee
© descopera.md
Pentru orice informatii, contactati-ne la contact@descopera.md