Surprizele muzicale ale Festivalului DescOPERĂ 2019
La cea de-a patra ediție, festivalul DescOperă, care se va desfășura de pe 14 până pe 16 iunie, vine cu mai multe surprize muzicale.

Prima surpriză a festivalului DescOPERĂ din acest an este invitata specială, Valentina Naforniță, soprana cunoscută la nivel mondial datorită vocii inconfundabile. După ce a câștigat trofeul concursului internațional Cardiff Singer of the World în 2011, artista cântă pe cele mai importante scene ale lumii, cum ar fi Opera din Viena, La Scala din Milano, Opera din Paris, Staatsoper din Berlin. Suntem nerăbdători să o vedem și să o ascultăm pe scena de la Orheiul Vechi, în opera "Elixirul dragostei" de Gaetano Donizetti!

O altă surpriză a acestei ediții a festivalului DescOperă este superba și talentata violonistă, Rusanda Panfili. De mică fiind îndrăgostită de vioară, la vârsta de doar 11 ani devenea una dintre cele mai tinere studente ale Conservatorului de Muzică și Artă din Viena. Au urmat apoi numeroase premii internaționale și evoluări pe importante scene ale lumii alături de cele mai apreciate orchestre. Anul 2019, Rusanda l-a început în turneu alături de orchestra compozitorului Hans Zimmer, cel care a creat coloanele sonore ale multor filme de la Hollywood, printre care Gladiator, Codul lui Da Vinci, Inception, Interstellar și Pirații din Caraibe. 

Mihail Dogotari, baritonul, performanțele căruia au fost aclamate în întreaga lume, va urca pe scena festivalului DescOperă în acest an. Talentul l-a ghidat spre renumita scenă a artei – Opera de Stat din Viena. A cunoscut celebritatea la 22 de ani, iar de atunci a jucat în peste 60 de spectacole, alături de adevărați titani ai operei internaționale. Abia așteptăm să ne încânte auzul cu vocea sa de aur pe  scena de la Orheiul Vechi, în opera "Elixirul dragostei" de Gaetano Donizetti!

Un alt invitat special al festivalului DescOperă, Florin Guzgă, cel mai apreciat tenor al operei ieşene, al cărui nume însă este recunoscut departe de hotarele României. În 2013 a debutat în rolul lui Alfredo din opera "La Traviata" pe scena Operei din Iaşi, dar şi în rolul Ducelui de Mantua din opera "Rigoletto", devenind solist al Operei Naționale Române Iaşi. Curioși să-i auziți vocea inconfundabilă? Vă așteptăm cu drag în luna iunie la DescOPERĂ - festivalul de muzică clasică în aer liber.

Tiberiu Soare, un dirijor cu har și carismă, talentul căruia merită urmărit oriunde și oricând aveți ocazia, dar mai ales într-un mediu atât de pitoresc precum este rezervația Orheiul Vechi. A dirijat orchestre precum sunt Filarmonica din Atena, Orchestra Filarmonică Roială, Orchestra de Camera Musica Vitae din Suedia, Orchestra Suisse-Romande din Geneva, Volksoper Viena și multe altele. A colaborat cu renumiți artiști de operă, printre care și îndrăgita Angela Gheorghiu, iar anul acesta va dirija orchestra Teatrului Național de Operă și Balet în lunca de la Butuceni, la DescOperă. 

Încă o invitată de onoare a festivalului DescOperă - Ljubica Vranes, solistă mezzosoprană la Opera din Belgrad. O comoară a operei internaționale, Ljiubica a devenit membră a Ansamblului Teatrului Național din Belgrad în anul 2011. De atunci, mezzosoprana a fost parte a numeroase concerte pe arena internațională, cel mai recent fiind deschiderea stagiunii 2018-2019 la Opera din Albania, cu rolul Carmen din spectacolul cu același nume de Georges Bizet. 

Dirijorul Friedrich Pfeiffer, este pentru al patrulea an invitat de onoare al festivalului. Deși a studiat cornul și o mare parte a carierei sale a cântat în diferite orchestre ca artist instrumentist, începând cu 1985, maestrul Pfeiffer s-a afirmat pe plan internațional și în calitate de dirijor. Renumitul dirijor este un frecvent oaspete în Moldova și apreciază atât locurile frumoase, cât și oamenii buni și talentați din țara noastră.

12 May 2019, 07:57

De la Viena până la amfiteatrul din Butuceni pe...
10 motive să vii la DescOPERĂ
Voci de aur la DescOPERĂ 2019
Rusanda Panfili: „Îmi este mai ușor să mă expri...

Follow us

buy tickets:

1. Tickets can be purchased at the National Opera and Ballet Theatre “Maria Biesu”
2. National Philharmonic „Serghei Lunchevici”
3. National Palace „Nicolae Sulac”
4. Butuceni info-point, Orheiul Vechi

Cum ajungi la festival?

For the convenience of the spectators will be organized transport from Chisinau to Butuceni and the return of the route. The tickets cost 35 lei and can be purchased from www.iticket.md or from the ticket office of the Opera and Ballet Theater ”Maria Bieșu”.